Hvad Bliver Kvinder Vurderet På?

Forlaget Rosinante udgiver den 24. januar Sheryl Sandbergs Lean in, på dansk Byd Ind. Den er nødvendig læsning, for alle der undrer sig over hvorfor kvinder og mænd er med på at opretholde status quo i samfundet, men også for alle os kvinder, der ikke orker at gøre noget ved at vi stadig tjener betragteligt mindre end mænd. Sandberg skriver sjovt og godt, og fremfor alt, personligt. Her er andet ud af tredje uddrag, som jeg har plaget forlaget om at få lov til at dele med jer. Det er fremragende læsning. Dette indlæg handler om manglen på dametoiletter men også om magtfordelingen i samfundet, og hvorfor magtfordelingen i vore samfund er vigtigt for kvinder i Liberia.

I går bragte jeg første afsnit, og i morgen får du ét til.

Uddrag fra ”Byd ind. Kvinder, karriere og viljen til lederskab”

af Sheryl Sandberg, Facebook-topchef

 Del 2, s. 14-16

At være ene kvinde har bragt mig i en række pinlige, men også ganske afslørende situationer.

To år efter at jeg kom til Facebook som daglig leder, forlod vores økonomichef pludselig virksomheden, hvorefter jeg måtte træde til for at afslutte et finansieringsprojekt. Da jeg hidtil kun havde arbejdet med drift og ikke økonomi, var tanken om en finansieringsproces ny og lidt skræmmende. Jeg fløj til New York med mit team for at holde en række indledende møder med private finansieringsfirmaer. Vores første møde blev afholdt i den type hovedkontor, man ofte ser på film, komplet med en svimlende udsigt over Manhattan. Jeg indledte med en præsentation af vores virksomhed og besvarede derefter spørgsmål.

Så langt, så godt. Herefter blev der foreslået fem minutters pause. Jeg henvendte mig til en af seniorpartnerne og spurgte, hvor jeg kunne finde dametoilettet. Det kom åbenbart bag på ham, for han kiggede uforstående på mig. Så spurgte jeg: »Hvor længe har du arbejdet her?« Hans svar lød: »Et år.« »Er jeg den eneste kvinde, I har holdt møde med i et helt år?« »Det vil jeg mene,« sagde han og tilføjede: »Eller måske er du bare den eneste, som har haft brug for at benytte toilettet.« Det er mere end tyve år siden, jeg kom ud på arbejdsmarkedet, og alt for meget er stadig det samme.

Det er på tide at erkende, at vores revolution er gået i stå. Løfter om ligestilling er ikke det samme som reel ligestilling. Havde vi reel ligestilling, ville kvinder lede halvdelen af vores lande og virksomheder og mænd stå for halvdelen af husarbejdet i vores hjem. Det ville efter min mening være en bedre verden. Økonomiens love og mange studier i mangfoldighed fortæller os, at hvis man udnyttede den enkeltes ressourcer og talent til fulde, ville vores kollektive resultater forbedres. Den legendariske investor Warren Buffett har ganske fint sagt, at en af årsagerne til hans store succes er, at han kun har behøvet at konkurrere med halvdelen af befolkningen. Warren Buffett-typerne i min generation nyder stadig godt af denne fordel. Hvis flere mennesker kommer ind i kampen, vil flere rekorder blive slået. Og præstationsniveauet vil hæve sig over individuelle målsætninger til gavn for os alle.

Aftenen før Leymah Gbowee, en af lederne bag de kvindelige fredsaktivister, der fik Liberias diktator væltet, modtog Nobels Fredspris 2011, var hun hovedperson ved en bogreception i mit hjem. Vi fejrede udgivelsen af hendes selvbiografi, Ikke mere at miste, men aftenen var præget af stor alvor. En gæst spurgte hende, hvordan amerikanske kvinder kunne hjælpe dem, der oplevede krigens rædsler og massevoldtægter i lande som Liberia. Hendes svar var blot disse fire ord: »Flere kvinder ved magten.« Leymah og jeg kunne ikke komme fra mere forskellige miljøer, og alligevel er vi nået til samme konklusion. Forholdene for alle kvinder vil blive forbedret, når flere kvinder indtager ledende positioner, hvorfra de højt og tydeligt kan gøre opmærksom på deres behov og interesser.

Dette afføder det oplagte spørgsmål – hvordan? Hvordan nedbryder vi barriererne, der hindrer flere kvinder i at nå til tops? Kvinder møder reelle forhindringer på arbejdsmarkedet, deriblandt både åbenlys og skjult kønsdiskrimination, forskelsbehandling og sexchikane. Der findes alt for få tilbud om reel flekstid samt mulighed for tilstrækkelig børnepasning og forældreorlov, som er forudsætningen for at kunne gøre karriere, mens børnene er små. Mænd har desuden meget lettere ved at få kontakt til de mentorer og rådgivere, der er uvurderlige for et karriereforløb, og endelig skal kvinder i langt højere grad end mænd bevise, hvad de dur til. Og det er ikke kun noget, vi bilder os ind: Ifølge en McKinsey-rapport fra 2011 bliver mænd forfremmet ud fra en potentialevurdering, mens kvinder forfremmes på grundlag af hidtidige præstationer.

NB – der er et større noteapparat til hvert afsnit, som jeg har været nødt til at slette for at få indlægget til at hænge sammen.

Skærmbillede 2014-01-06 kl. 22.03.37

 Dette indlæg er forberedt inden jeg tog på ferie.

2 kommentarer

  1. Den bog kommer til at havne på mit natbord:-)
    Jeg har selv måttet forlade et karrierejob i en kæmpe virksomhed, for at kunne se mine børn – da kombinationen af de to ikke var mulig! Idag er jeg selvstændig direktør for min egen virksomhed – hvor vi prioriterer at man skal kunne være en god mor for at kunne være en god medarbejder. Det virker, det er muligt at tilgodese begge og udfordre sig selv samtidig med at have 3 unger – og det føles helt fantastisk, nu jeg lige tænker over det:-)
    Kram Janne

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *