Sat i (Sk)ammekrogen

tumblr_miger4VNPh1s6qzbyo2_500

Kig nærmere på dette billede. Det er lånt fra denne lækre Tumblr og viser bademode anno 1920-erne. Læg mærke til hvor meget tøj, de får lov til at have på. At gå på stranden i dag kræver en rimelig stor portion selvtillid og følelse af at være veltrænet og velplejet. For når vi ligger der, så er vi faktisk næsten nøgne. Tre bittesmå stykker stof, placeret strategisk, dækker en lille bitte smule, hvis man da ikke vælger at ligge topløs, for det må man nemlig godt, og det har den fordel at der ikke kommer striber. Fint med mig; hver sin lyst. Bryster er velkomne.

I dag var jeg på en af mine yndlingscafeer, Dag H (god mad, god kaffe, venlige tjenere og en fantastisk placering), til et møde med en meget inspirerende dame. Der sad vi, og holdt møde, og efter to kopper kaffe og to glas vand, skulle jeg tisse. Jeg gik nedenunder til toiletterne, og der klemt inde mellem døren til toilettet og under go card stativet sad en kvinde i skammekrogen. Der var simpelthen mast en lille bænk ind i en niche, en lille planke, hun kunne sidde på mens hun diskret og pakket ind i tørklæder og sin cardigan diskret ammede sit barn.

Jeg blev simpelthen chokeret.

Hun er heldig at hun kan amme.

Hun er heldig at hun har et barn.

Hun er heldig at det kan foregå så fredeligt, og ja, det er virkeligt sødt af cafeen at lave en (sk)ammekrog til hende og andre kvinder. Men logikken er tabt på mig.

Jeg fatter det seriøst stadig ikke. Cult-reklamer, nøgne bryster über alles, og så er det så ulækkert at kvinder ammer deres børn, at vi skal gemme dem væk? (Og nej jeg gider seriøst ikke diskussionen om provokerende indiskret amning, for den er virkelig tabt på mig; jeg har holdt foredrag for ammende småbørnsmødre i fem år nu og jeg har ALDRIG set en klam amning. Jo, måske hende der ammede en fireårig, men det er en anden snak.)

Og fint at selvstændige erhvervsdrivende selv bestemmer reglerne i deres butik, men som min kloge mødepartner sagde: “Hvad så, kan man så også nægte at servere for de skeløjede, dem der har store næser, eller dem i blå sweatre, fordi de er klamme at se på, hvis man mener det?” (hun sagde også andre ting, men det skal jeg ikke gentage her).

Og inden du svarer: Jeg mener ikke at amning er en eneste rigtige måde at sørge for at ens barn får næring på. Overhovedet. Men så længe sundhedsstyrelsen fastholder amning som den såkaldt bedste måde (og det er så her jeg er uenig) at nære sit barn på, må en anden styrelse tage over at sikre at kvinder ikke bliver sat i (sk)ammekrogen, mens de gør det.

21 Comments
Previous Post
Next Post