Invitation til Fernisering i morgen: Survivors

Jeg har modtaget en mail og en indbydelse jeg har fået lov til at dele med jer. Det drejer sig om en fotoudstilling og en dokumentarfilm om syreangreb på  kvinder og børn, og om hvordan de mod alle odds klarer livet bagefter. Og jeg SKAL i hvert fald se den udstilling. Det kræver mod af fotografer og ofre at være med her, og jeg tager hatten af for at stille skarpt på denne form for umenneskelige overgreb.

Læs med her.

Der er fernisering i morgen.

Skærmbillede 2013-06-05 kl. 16.13.54

Foruroligende og smuk fotoudstilling: Survivors

I Bangladesh skamferer syreangreb hvert år mennesker til ukendelighed. Ofrene er bogstavelig talt brændemærket for livet. Ny udstilling af prisvindende fotograf Ken Hermann og videojournalist Tai Klan stiller skarpt på den styrke, der gemmer sig bag de maltrakterede ansigter

Umma Aysha Siddike Nila var stadig teenager, da hendes 20 år ældre mand overhældte hendes ansigt med syre, fordi hun ikke ville rejse med ham til Saudi Arabien. Syren har trukket uigenkaldelige spor henover hendes smukke ansigt og for altid lagt låg på drømmen om at leve som skuespiller og danser. Alligevel ser hun ikke på sig selv som et offer.

”Jeg har ikke noget at skjule. Jeg ser på mig selv og elsker mig selv for den, jeg er blevet på trods af det, jeg har været udsat for,” siger hun i dag, om den kvinde, hun hver dag møder i spejlet.

Fotograf Ken Hermann og videojournalist Tai Klan mødte Nila i Bangladesh’ hovedstad Dhaka i foråret 2013, og det er ikke tilfældigt, at det er billedet af hende, der i dag pryder plakaten til deres fælles udstilling Survivors, der åbner på Galleri Kontraframe i forbindelse med Copenhagen Photo Festival 2013.

”Vi har ønsket at skabe et æstetisk billedunivers, der indfanger den enkelte personlighed og indre styrke fremfor at fremprovokere en chokeffekt blandt tilskuerne. Portrættet af Nila, en smuk og tydeligvis også meget stærk kvinde, er for os essensens af det budskab,” siger fotograf Ken Hermann.

På udstillingen vises Ken Hermanns fotografier i  storprint sammen med Tai Klans kortfilms-dokumentar med interviews med syreofre.

Flest syreangreb mod kvinder og børn

Siden 1999 er mere end 3.100 mennesker i Bangladesh blevet vansiret af syre. Sidste år blev der registreret 71 tilfælde, for 10 år siden var tallet syv gange højere. Langt de fleste ofre er unge kvinder under 35, der bliver skamferet af mænd, de allerede kender. Typisk er angrebet motiveret af mistanke om utroskab, afvisning af tilnærmelser og ægteskabstilbud, krav om større medgift og stridigheder om jord. En fjerdedel af ofrene er børn, der bliver ramt syren, fordi de sover eller står sammen med deres mødre, når de bliver angrebet.

Kort og godt om udstillingen Survivors

Fernisering: Kom og vær med, når udstillingen Survivors åbner den 7. juni kl. 17 – 22.

Hvornår: 7. juni – 1. september, 2013, en del af Copenhagen Photo Festival 2013. Åbent hverdag kl. 12 – 16. Søndag lukket.

Hvor: Kontraframe Gallery, Flæsketorvet 77-79, 1711 København V

4 Comments
Previous Post
Next Post