Er du mor nok? Velkommen til heksekedlen

… sådan nogenlunde var overskriften på Time, da de for et par uger siden skabte enorm mediedebat omkring dette åbenbart provokerende cover:

Lad det være sagt: Personligt har jeg ikke lyst til at amme mit barn når det ikke er baby.

Artiklen inde i magasinet handler om såkaldt attachment parenting, som handler om fordelene ved ikke nødvendigvis at opdrage sit barn til at kunne klare sig uden sine forældre (og herunder især uden sin mor), så tidligt som mange af os i Danmark har en tendens til.

Debatten omkring artiklen har også berørt seksualiseringen af moderskabet – fordi et bart bryst stadig i USA – og ganske mange steder i Danmark (tør nogen sige Illum?) stadig vækker frygt når der hænger et barn på det. Naturligvis ikke når et bryst blottes på stranden…

(Klik her hvis du vil læse et syn på seksualiseringsdebatten)

Men hvad er der med den amning, hvorfor skal vi kvinder stadig gøre alt på samme måde, og hvorfor synes vi at det er ok at tage patent på sandheden. Bare fordi nogle synes at det er cool at amme længe, og at andre (som jeg) ikke kan forestille sig at være mor på dén måde, er der vel ikke noget der er direkte forkert?

Og når vi nu er ved den – skal vi så ikke snart holde op med at gøre amning til det eneste sande? Vi er mange flaskebørn i verden, og der er mange medsøstre derude der har mere end svært ved amningen. Hvorfor skal vi andre insinuere at de er dårligere mødre end os der er heldige nok til at kunne amme?

Problemet bliver ikke mindre, når det åbenbart gøres til en ekstremsport, det der amning. Er du mor nok / er du en god nok mor / ofrer du alt for dit barn-retorikken omkring amning og alt andet der har med børn at gøre er ved at udvikle sig til endnu en omgang, hvor vi kvinder skyder os selv i fødderne. For hvordan skal vi opnå ligestilling, hvis vi bliver ved med at gøre moderskabet til den eneste måde at bevise sin kvindelighed på? Ja, det går i ring, og det samme gør vi, hvis vi bliver ved med at hævde at der kun er en eneste sand vej at gå på i verden.

 

 

15 Comments
Previous Post
Next Post