Perspektiv

I morgen lader det til at vi (endelig) har mulighed for at få et regeringsskifte; og selvom jeg ikke er enige med den røde blok i alt hvad de prædiker (fx synes jeg det er så fint at afskaffe efterlønnen, hvilket gør mig til en skruebrækker af værste skuffe, kan jeg regne ud), så er der udsigt til at de støttepartier den nye regering får brug for ikke prædiker et lukket Danmark, fremmedangst og titusind grunde til at man skal lægge sig under sengen når man går i seng, i stedet for oven på den, så hjemmerøverne ikke får øje på én.

Det jeg går og undrer mig over i dag, er om folk stemmer ud fra hvad de personligt har brug for (altså hvis man er på vej på efterløn / ønsker sig den – stemmer man så rød blok?), eller ud fra hvad man mener samfundet har brug for? For det er vel ikke nødvendigvis det samme. Hvad gør du? Stemmer du for dig selv eller for fælles bedste?

(Mig? Jeg tror nok at jeg stemmer ud fra hvilke muligheder, jeg gerne vil have at min familie og jeg selv har…)

20 kommentarer

 1. Puuuuh ha den er svær… Men må nok indrømme at jeg er mig selv nærmest og derfor stemmer mest udfra min egen situation.
  Stemmer radikalt og dermed for afskaffelse af efterlønnen, bl.a. fordi der er så mange år til at det evt. bliver aktuelt for mig, at jeg ikke har noget problem med at afskaffe den. Men samtidig synes jeg det vil være virkelig synd for min far hvis ikke han kan gå på efterløn om et år selvom han ikke er nedslidt (og ja den vil selvfølgelig blive udfaset, men you get the picture…
  Samtidig ligger kræftbehandling og børnepasning mit hjerte meget tættere, da det er noget jeg har haft/forhåbentlig snart får (i den rækkefølge ;-)) ind på livet.

  Så ja, mens jeg har skrevet det her har jeg fundet ud af, at jeg er en værre egoist, der mest stemmer udfra mit eget bedste.

  Når det så er sagt har jeg selvfølgelig også øje for den økonomiske situation ikke kan holde til at flere er udenfor arbejdsmarkedet end på det.

 2. Tror at begge blokke kan få os igennem krisen – bare på forskellige måder.

  Stemmer derfor helt klart udfra egoistiske motiver.

  Havde tænkt mig at stemme radikalt, men da de ikke vil forlænge dagpengeperioden – jeg ryger ud til juli sammen med pt. 1800 HKér – så er min stemme flytte over på Socialdemokratiet.

  Vil ligesom dig Julia også gerne have et mere fremmed-venlig land 🙂

 3. Pingback: Perspektiv
 4. ja, den er svær.

  Jeg er rimeligt sikker i mit job, vellønnet, ung (så ikke synderligt interesseret i efterlønnen) og gift med en ganske lyserød sønderjyde, så jeg kunne vel egentlig bare være ligeglad med de arbejdsløse, de gamle og de fremmede.

  Men det er jeg ikke. Jeg er bestemt ikke enig med alt hvad rødblok prædiker. Og jeg synes, at blåblok har nogle pointer, som er værd at lytte på.

  Jeg kan bare ikke stemme på partier, som ender med at gøre det “nationalistiske” og “fremmedfjendske” til tungen på vægtskålen.

  Så jeg stemmer sgu’ nok radikalt. For jeg tager hatten af for, at de holdt fast i deres overbevisning, at man ikke kan sætte point på mennesker, selv da det var umoderne og kostede stemmer. De radikale får altid høvl for, at de ikke kan beslutte sig og altid skifter mening. Men jeg synes faktisk, at de har vist mest stabilitet i deres holdninger de sidste 10 år.

  Mit kryds er således både baseret på det fælles og det individuelle for mit vedkommende.

 5. Og allerede nu kan vi konstatere, at en stor del af Julias læsere er radicoole 😉 (men det undrer egentlig ikke mig)

 6. Har verdens kedeligste svar: Det er lidt af begge dele.

  Jeg har en holdning – en ideologi, som jeg tror er det bedste for Danmark.

  Samtidig ser jeg på Verden og Danmark med mine briller, så der er ikke nogen tvivl om jeg også tænker over hvad der vil ske med folkeskolen, SU´en, sygehusvæsenet mv. Jeg er så heldig at det passer meget godt sammen – det med ideologien og hvad jeg praktiserer.

  Ligesom du, Julia, er jeg ikke enig med alt hvad “min blok” synes, men det kommer sgu ret tæt på.

  Var til et møde i dag, hvor en anden deltager nærmest højtideligt og trodsigt proklamerede sin politiske holdning. Den var meget, meget langt fra min. Jeg blev helt stum. Og fandt ud af jeg stadig har fordomme og måske ikke er så åben og omfavnende, som jeg ellers troede, jeg var.

 7. JEg tænker både på mig selv, min familie og på hvilket samfund jeg ønsker mine børn skal vokse op i. Jeg er selv vokset op et meget mangfoldigt sted, med mange kulturer, og synes (hvis jeg selv skal sige det), at det har givet mig et nuanceret syn på tilværelsen. Alle er ikke født med lige vilkår, der er noget der hedder social arv, og vi har en forpligtelse til at hjælpe andre mennesker… sådan er det bare!
  Jeg stemmer rødt fordi jeg synes Danmark er blevet mere egoistisk de sidste 10 år, det handler mest om hvad man kan få ud af sine egne kroner og ører, og ikke så meget om hvad man som land kan opnå!! Derfor HÅBER jeg på mere tolerance, åbenhed og social ansvarlighed i fremtiden (uden et nationalistisk støtteparti der øjner enhver mulighed for at skære i U-landsbistand og kridte DK’s grænser op….

  Sikke en smøre, men nu blev jeg lige grebet af det:-)

  godt valg!!

 8. Stemmer i dén grad for samfundets skyld – det samfund mine børn skal vokse op i.
  – og det er slet, slet ikke Rød blok der vil mine børn det bedst!

  Jeg stemmer på Liberal Alliance – en listestemme, da der ikke er nogen jeg kan støtte 100 % op om, men i det mindste ønsker de ikke at sende regningen videre til vores børn, ligesom Thorning og Co. vil det!

 9. Hvis jeg skulle stemme ud fra mit eget syn, så skulle jeg stemme blåt. Vi har gode jobs med høje lønninger, hus, børn og er totalt kernefamilie. Men jeg stemmer rødt, fordi jeg tænker på dem der ikke har så meget som os, dem det vil ramme hårdt hvis der kom brugerbetaling på lægebesøg, og dem der ikke har nydt godt at skattelettelserne. Jeg har ikke noget imod at betale mere i skat, for at få velfærden tilbage. Hvilken side der kan få os nemmest igennem krisen, det kan jeg ikke gennemskue, men jeg håber at de vil samarbejde over midten omkring dette alvorlige emne. Jeg er bestemt ikke enige i alt hvad den røde blok siger, bl.a. synes jeg at det er fint med en reform af efterlønnen, og at den betalingsring omkring Kbh er tåbeligt.

  Godt valg i morgen

  Ps. Johanne Schmidt-Nielsen er så cool (og nej stemmer ikke Enhedslisten)

 10. Jeg er så heldig at de to ting falder sammen. Mine værdier hører helt klart til på venstrefløjen. Og som forholdsvis nyuddannet kan jeg konstatere at jeg ikke har råd til at Løkke bliver statsminister en gang til – hans besparelse på den offentlige sektor vil betyde at jeg aldrig får et job 🙁
  Så imorgen aften vil jeg krydse mine små fingre for en rød sejr – og indtil da bruge tiden på at finde ud af om x’et skal sættes ved F eller Ø 🙂

 11. jeg stemmer udfra hvad Danmark har mest brug for -set gennem mine øjne, så derfor er det vel en kombi. Blåt – men har faktisk været mere i tvivl denne gang, end tidligere hvor jeg også har været blå.
  -og al respekt for Johanne Schmidt-Nielsen (som jeg ikke er på linie med), hun er en dygtig politiker, ligesom jeg også synes Pia Kjærsgård (som jeg heller ikke er på linie med)var det da hun lagde stemmer til en VKO regering – en dygtig stratek og en politisk håndværker. Der findes mange dygtige damer uanset om man er enig med dem eller ej, må man dog have respekt for deres talent.

 12. Haha, godt spørgsmål. Jeg er leder i mediebranchen, betaler topskat, har ejerbolig, børn og kæmpelån – og stemmer enhedslisten (også ved forrige valg, før Johanne scorede os alle sammen, crazy I know). Jeg tror bare mest på at stemme ud fra det menneskesyn og den samfundsvision (ups, det lyder bombastisk), man har. Jeg har det helt ærligt fint med at betale mere i skat end hende fra min folkeskole, der arbejder som dagplejemor, og jeg synes, hver en krone er godt givet ud, når de går til at bevare – og forbedre – velfærdsstaten. Danke schön! 🙂

 13. Efter min mening valgkampens sande tema været: ” Hvordan får jeg mere til mig selv og hvordan får jeg endnu mere end jeg har i forvejen”

  Det eneste, der åbenbart betyder noget for vælgerne er at få mere.

  Det er jo ikke et velfærdssamfund, men et ego-samfund. I stedet for at være så optagede af, hvad vi mener, vi har ret til at få, er det måske mere oplagt at se på, hvordan vi hver især kan bidrage til det samfund, vi gerne vil have??

  Jeg har også været i tvivl, meget, for første gang ever. Men nu har jeg besluttet mig og jeg tror ikke løsningen er, at bruge flere penge. Se bare på Grækenland, Irland, Portugal m.fl…
  Det får jo også indflydelse på os, og hvad nytter det så at producere mere, hvis vi ikke kan sælge det?

 14. Tror, der er rigtig mange, som har glemt deres røde rødder og i takt med den stigende velfærd er blevet borgerlige og set med mine øjne, er der rigtig mange, som netop sætter deres kryds ud fra, hvad der er godt lige netop for dem selv ofte rent økonomisk. Og se, det tror jeg, er en stor fejl, for uligeheden vokser og pludselig en dag, står man måske selv eller en ens nære i en uforskyldt dårlig og fattig situation, og så vil det dælme være dejligt med et sikkerhedsnet til at hjælpe op igen. En balancegang, som jeg synes, den nuværende regering har fejlet fælt.
  Jeg er og bliver socialdemokrat…

 15. heldigvis falder mit og mines behov sammen med hvad jeg ser som samfundets behov. Det nytter jo ikke at tænke nu og her og mig – vi er nødt til at sikre vores og alle andres børn en ordentlig fremtid, vi er nødt til at tage bedre hånd om de svage i samfundet (det være sig udsatte børn, syge, ældre, mennesker der er kommet til Dk med en grum fortid i rygsækken osv.) og vi er nødt til at rette op på en noget skrantende økonomi efter flere års rigmandspleje. I min optik er det meget, meget egoistisk når samfundets rigeste top kalder på skattelettelser i den økonomiske væksts tegn, når det i virkeligheden drejer sig mest af alt om muligheden for en 3. familiebil. Vi kommer aldrig til at kunne konkurrere med Kina, Indien osv. på lønninger eller med andre eu lande på skattetryk etc., så i sidste ende giver skattelettelser ikke flere arbejdspladser eller økonomisk vækst. Det giver bare en endnu større skævvridning af Danmark.
  Så uden tøven sætter jeg mit kryds ved SF!

 16. Jeg håber, at jeg stemmer med hjertet for Danmark og samfundet. Jeg er enig i væk med efterlønnen, selvom jeg er noget af det mest arbejdssky. Når nu jeg skal arbejde, så får jeg til gengæld en god løn, men betaler med glæde min skat (også den i toppen), så ikke flere skattelettelser! Det der betyder allermest er børnene, så det må blive en stemme for dem, og ikke for mig! Håber det bliver til en ny regering!

 17. Da jeg tror, ethvert menneske er som en dråbe i havet, og at vi derfor udgør én fælles menneskehed, er modsætningen mellem mig og så fællesskabet i virkeligheden en illusion. Hvis helheden halter, så smerter det også et eller andet sted hver enkelt.
  Alle partier tænker stadig ‘dem vs. os’, der er blot forskel på, hvem de definerer som de andre.
  Dog er Enhedslisten for mig at se åbne for, at der skal helt helt nye boller på suppen, hvis vi skal løse de nuværende samfundsproblemer. Løsningen ligger ikke indenfor det nuværende paradigme, og derfor får hende den seje Johanne min stemme.

 18. Kære Julia – hvorfor i alverden mener du dog, at det er sådan en god idé at afskaffe efterlønnen? Der er jo slet ikke brug for de mennesker ude på arbejdsmarkedet! Der er ikke jobs til dem. Vi har arbejdsløshed. Hvad glæde har vi så af at sende endnu flere ud at stå i den kø? Og hvad gavner det samfundsøkonomien? Det forstår jeg ikke. Tværtimod ved man jo, at arbejdsløshed er rigtig nedbrydende for mange menesker. Den økonomiske usikkerhed. Nederlagene ved at søge jobs, man ikke får. Aktiveringsmøllen. Alt det presser og stresser mange mennesker i en grad, så at det både slider på deres helbred og på deres forhold til familien. Og hvis man vil gøre det op i penge – hvilket jeg egentlig finder forkert – jamen så er mennesker, der vantrives forbundet med store udgifter for samfundet ligesom al den forskellige aktiveringsindsats jo også koster kassen. Dertil kommer, at det koster et større milliardbeløb ud af statskassen her og nu at tilbagebetale folk deres efterlønsindbetalinger. Og endelig – en ting der skammeligt er blevet forbigået i diskussionen om efterlønnen – så passer det ikke engang, at det er staten/»vi andre«, der betaler for efterlønnerne. Efterlønnen er nemlig blevet finansieret af lønmodtagerne selv ad tre omgange! Det vi kender som efterlønsbidraget udgør i virkeligheden kun en mindre andel af den reelle finansiering. Men det er gået i danskernes historieløshedshukommelses glemmebog. (Jeg har ikke de artikler, der redegør for hvordan det reelt forholder sig med finansieringen af efterlønnen, lige ved hånden, men jeg vil gerne grave dem frem, så jeg kan give ordentligt belæg for min påstand).

  Hvad angår mine motiver til at stemme, så er det værdier og holdninger, der styrer hvor jeg sætter krydset snarere end snævre egeninteresser. For eksempel er jeg slet ikke tilmeldt efterlønsordningen.

 19. For det jeg mener er til vores fælles bedste og det vi kan udrette sammen.
  “Spørg ikke hvad fælleskabet kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for fællesskabet (lettere omformuleret)”.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *