Hmmm….

Der er nemlig noget, der er gået op for mig. I går. Måske burde jeg have fattet det for længe siden, men jeg har helt ærligt først fanget den nu… Her er, hvad jeg har fattet: Ligestillingsdebatten – når vi kvinder fører den med hinanden – kommer tit og ofte til at handle om, at vi (mere eller mindre bevidst) ønsker at andre skal bekræfte vores individuelle valg og være enige i dem.

Det går jo ikke.

Derfor lægger jeg lige mine holdninger ud her – igen, og det ville være skønt, om du orkede at komme med dine!

1. Jeg er totalt ligeglad med hvor længe du ammer. Bare jeg ikke er en dårlig mor, hvis jeg gør noget andet. Ligestilling må være at vi allesammen har lige mulighed for at vælge, hvad vi selv gerne vil.

2. Det handler ikke om at have ret eller tage fejl, hvis nogen oplever moderskabet anderledes end én selv. Ingen af os sidder med facitlisten.

3. Karriere er for mig ikke negativt ladet. Men karriere er ikke nødvendigvis en stejl opad gående kurve, som kun kan betrædes i meget høje hæle. Karriere er for mig at se et arbejdsliv, der gør én glad.

4. At vælge arbejdslivet fra, er for mig ikke en mulighed, og ikke noget jeg længes imod. Hvis andre har muligheden og længslen generer det mig ikke.

5. Søstersolidaritet handler om at bakke hinanden op i at vi har forskellige livssituationer, som vi tackler forskelligt. At hjælpe hinanden ved at være det sikkerhedsnet, der ellers kan være svært at skaffe sig, må være vaskeægte søstersolidaritet. Men søstersolidaritet handler – for mig at se – også om retten til at vælge anderledes; hvor svært det kan være for mig at forstå.

6. Hvis vi vil opnå ligestilling, tror jeg det vigtigste vi kan gøre er at holde op med at tro at enhver diskussion skal ende med at vi er blevet enige. Det bliver vi nok næppe. Kvinder er, ligesom børn og mænd, vidt forskellige.

7. Selvom ligestillingsdebatten virker kedelig, og selvom vi hver især ikke føler vi mangler ligestilling, så mener jeg faktisk at vi bør føre den debat alligevel. Om ikke for vores egen skyld, så for de kvinder, der ikke selv kan.

25 Comments
Previous Post
Next Post