Kysset

I mit barndomshjem hang et reproduktion af et Klimt-billede. Min far havde på en eller anden måde monteret en plakat på noget træ, og lakeret det igen og igen, til det var helt blankt. Guldet i billedet skinnede. Klimt malede billedet i 1907-08, har jeg læst mig til. Jeg har også læst mig til at det er hans mest berømte værk og at det er en kommentar til friheden i erotikken. Eller noget. Men Kysset er noget helt særligt – det er fra Østrigs storhedstid, før krigene og før himmelen faldt ned over Europa. Og så er det et af mine helt tidlige barndomsminder: Jeg sidder på gulvet i stuen i barndomshjemmet i Odense og ser op på billedet og prøver at forstå hvordan manden kunne komme ind af brevsprækken, og hvorfor damens sovende hoved lå på gulvet? Jeg tror jeg var 25 før jeg kunne se, hvad billedet forestillede. Og jeg har faktisk stadig svært ved det. I forbindelse med et foredrag, jeg holdt havde en dame skrevet en hilsen til mig. Bag på et “Kysset”. Og i dag sad Elias helt forstenet og kiggede på det. Han forstår det heller ikke, tror jeg.

P1020132

9 Comments
Previous Post
Next Post