Interview: Køkkenmagi Superfoods Til Hverdag

Min søster, er som alle herinde ved, en særlig gave i mit liv. Hun er min søster, kollega og ven, og så er hun knivskarp. Og lækker (bevis nedenfor), og så interesserer hun sig endnu mere for mad og madkultur, end jeg gør for glimmer og sko. Nu har hun udgivet sin anden kogebog, og faktisk er det nærmest hendes tredje, for hun har også været inde over en, som ikke er i hendes navn. Den nye bog hedder Køkkenmagi, Superfoods til hverdag og er så smuk! Hvis man trænger til noget, der bryder med alt det nordiske med mad på en sten med ramsløg ved siden af, så er der her et farveorgie, som man kun kan blive lykkelig af. Bogen handler om særlige ingredienser, som ikke er svære at få fat i, og om hvordan man bruger dem til at få mere smag, mere farve og et ekstra drys sundhed i sin mad. Men bogen er ikke emsig, hellig eller orienteret mod en semi-religiøs måde at spise på. Her nedenfor svarer hun på mine spørgsmål om bogen, og alle billeder er naturligvis derfra. Anne-Sophie hedder @annesophielahme på insta og bogen finder du her.
Hvordan fik du ideen til din nye bog?
Superfoods er et begreb som jeg har arbejdet med i 8 år faktisk, men på forskellige niveauer og i forskellige sammenhænge, men hele tanken eller begrebet har først sat sig fast nu, med fødevarer der er koncentrerede i sin form og sit næringsindhold. Altså små mængder mad, store næringsmæssig værdi. Det synes jeg er spændende, fordi hele tanken om at vores mad kan forbedres, smage bedre og være sundere er super intereesant. Men samtidig er der også noget magisk ved de her superfoods – et lille drys pulver og din ret er forvandlet fra helt almindelige scrambled eggs, til smukke irgrønne af slagsen med en lidt røget smag bare ved at tilsætte spirulina. Eller hampefrø der kan blendes til den dejligste, cremede mælk som smager helt fantastisk.
Det føles magisk og det er den glæde og kreativitet i køkkenet jeg gerne vil fremhæve med bogen. for der er ikke noget sjovt, ved det der bare er sundt. Det skal også inspirere os og skabe glæde. Ellers er der ikke nogen grund til at bruge tid på det.
Er vi danskere ved at få et ny forhold til mad?

Både og. Vi skal ikke underkende at vi stadig spiser det samme som vi har gjort de sidste ti, tyve tredive år, men så alligvel er der noget igang. Jeg møder i dag folk som for bare for to år siden ville have forsvoret aftensmad uden kød og som i dag velvilligt sætter tænderne i en af mine linsegryder. For der sker noget og vores fokus på sundhed og angsten for ikke ikke at have det godt spiller ind. Vi vil levet et godt liv, men vi vil også leve et godt liv i større overenstemmelse med naturen og klimaet. VI er bange for hvad der sker omkring os, men det store er måske svært at ændre på – det nære har vi råderet over. Og det allernæreste vi kan komme til er vores tallerken. Rigtig mange kampe udspilles i virkeligheden på den tallerken og det er tankevækkende.

Hvad ville du ønske vi var bedre til at opnå med vores hverdagsmad?
bedre morgenmad og mindre kød. Morgenmaden er tit det mest glemte måltid, men det betyder virkelig meget. En stor portion havregrød med frisk frugt, bipollen, mandelsmær og hampefrø er et klasse måltid. Vi burde gøre mere ud af det der begynder vores dag. Og så er der det med det kød. Uden løftede pegefingre vil jeg bare komme med en lille opfordring til at gemme det til særlige lejligheder og nyde masser af linser, bønner, kikærter lig lignende i hverdagene. Der er masser af vegetabilsk protein og tro mig, det mætter.

Hvad er det vigtigste du lært i dit arbejde med bogen?
Jeg synes jeg har lært SÅ mega meget! Men på det helt lavpraktiske så synes jeg spirulina er helt genialt! Det har den mest fantastiske røgede lidt bacon agtige smag i varme retter og jeg synes det giver så meget til måltiderne. Det burde vi spise meget mere af. Og så har jeg virkelig nydt kreativiteten i det. For med superfoods følger et ret fantastisk lidt fjollet eventyr agtigt unicorn univers, som gør mig så glad indeni. Det bobler i mig når jeg kigger på det. Tænk at ens mad kan have så sindssyge farver! Men det kan det altså. Er det ikke vidunderligt?

Hvem henvender den sig til? Og er det kun helse-Elser?

De ægte helse elser vil måske blive skuffede, for bogen er en introduktion til begreberne og til den synsvinkel, der handler om at gøre mad til en del af ens sundhed, men der er mange desserter og snacks og den er bestemt ikke fyldt med slankemad. Jeg vi med bogenl ikke opfordre nogen til at lave om på deres liv, men målet er at tilføje et drys ægte køkkenmagi. Det er det, det handler om for mig. Madlavning skal ikke være fyldt med skyldfølelse og dårlig samvittighed, det skal være sjovt! Så kommer magien helt af sig selv!

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *