Susannes Klude

img_1765

Nej, jeg har overhovedet ikke strikket så meget som en pind på disse karklude. Det har Bedste Karen gjort (og TAK for det!), men nu er der håb for sådan nogle som mig, der nok kan svinge pinde, men ikke uden at være sikker på ikke at få en i øjet.

Nogle gange er jeg nemlig så heldig at møde Susanne. Susanne Gustafsson bor i ejendommen ved siden af mig, og i vores fælles gård kan jeg se hende misundelsesværdigt grønne altan. Susanne kan noget med håndarbejde, med mad og med at dele sin viden. Det gør hun flittigt på sin blog – klik her – men nu også i bogform. Susanne har nemlig lavet den fineste lille bog om klude, Skønne Klude, om miljøet og om glæden ved de små projekter. Mød hende her og fat mod – vi andre kan nemlig lære at strikke os til et smukkere hjem og et bedre miljø.

skaermbillede-2016-10-12-kl-00-20-11

Hvorfor er det, vi skal give os i kast med kludene?

Vi skal i den grad strikke smukke klude i dejlige farver og gerne økologisk eller genbrugsgarn, fordi vi dermed kan gøre en lillebitte ting for miljøet. De sindssygt grimme pastelfarvede syntetiske klude, vi sikkert alle har brugt årevis, er med til at danne store øer af mikroplastik, som flyder rundt i verdenshavene. Mikroplastik bliver spist af både fisk, skalddyr og fugle, som vi så igen spiser, og de flyver faktisk også rundt i den luft, vi indånder. Jeg troede selv fejlagtigt, at hvis jeg bare vaskede og genbrugte kludene igen og igen, var det bedre for miljøet, men det er faktisk værre, for hver gang sådan en klud bliver vasket, slides den såkaldte sekundære mikroplastik af og ryger ud med vaskevandet.

Oplever du at håndarbejde får en opblomstring i disse år?

Jeg føler bestemt, at interessen for GDS – eller det mere klassiske ord håndarbejde – er stigende, og det finder jeg meget naturligt, når alt andet skal gå så pokkers stærkt. Yoga er jo blevet helt vildt populært, og det handler jo netop også om at give sig selv lov og tid til koncentration, ro og en tur i fordybelsen. Og håndarbejdet er for mig en form for meditation, hvor det handler om at se noget udvikle sig imellem hænderne, mens hjernen kan rode med andre ting.

Jeg håber sådan, det vil smitte andre – især yngre fortravlede kvinder, som fiser afsted mellem vuggestue, børnehave, indkøb, job og fitnesscenter. Der skal være tid til at mødes med veninderne og lade skuldrene falde ned om et fælleskab – selv om enkelte sure (mande)tunger mener, at det intet har med kreativitet at gøre, hvis man følger en opskrift.

 

Jeg har efterhånden kendt dig i en del år – du er altid i gang med et eller flere kreative projekter. Hvad giver det dig?

Som nævnt er det en form for meditation for mig at strikke, hækle, brodere, sy, tegne eller lave mad for den sags skyld – i det hele taget at kreere et eller andet. Jeg er jo uddannet designer engang i forrige årtusind, så jeg må vel formodes at have en vis form for kreativitet, og jeg har, som du nævner, altid flere projekter i gang. Jeg er faktisk altid i gang med at udtænke det næste projekt, mens jeg nørkler det i gangværende færdigt. Mit problem er, at jeg vil det hele på en gang.

 Hvor henter du din inspiration?

Inspiration er jo sådan en sjov størrelse, og jeg tror, jeg får den alle vegne fra. Når jeg ser en flot film, går på udstilling eller en tur i Østre Anlæg – men allermest får jeg nok på museer, hvad enten de viser dansk eller anden kultur. Jeg elsker f.eks. Frilandsmuseet, hvor jeg kan gakke fuldstændig ud over de falmede farver i et gammelt stykke olmerdug eller et smukt strikket sengetæppe. Eller mine efterhånden mange rejser til Marokko. Jeg bliver aldrig mæt af farverne og teknikkerne. 

Hvis jeg skal gå i gang med en opskrift fra dig bog – hvilken skal det så være og hvorfor?

Hvis du aldrig har strikket før, har jeg lavet en del opskrifter på karklude, som er vildt nemme, og som ikke kræver så meget teknik – de er markeret med GOD TIL BEGYNDEREN. Men hvis du er til det lidt større, synes jeg selv, at de håndstrikkede håndklæder er ret fede og minder mig om mine bedstemødre, som strikkede dem i meget tyndt garn. Men rolig, det er mine ikke. Jeg synes også, de ting, der er hæklet af stofstrimler af udtjent sengetøj og gardiner, er sjove, og det giver jo virkelig genbrugsmening. Men jeg synes naturligvis bare, du skal vælge det, du synes er allerlækrest og så gå i gang. Det er jo også prima gaveidéer.

 

 

0 Comments
Previous Post
Next Post