Blogføleton 4: Hvad tror du, at dit køn betyder for dine faglige muligheder? “Jeg nægter at acceptere, at det er en hæmsko.”

Hvis du har læst med i de sidste par uger, ved du at jeg har brugt bloggen er til at sætte fokus på kvinder, som har en holdning til, hvorfor det er sværere for os kvinder at nå toppen end det er for mænd. Der er nemlig mange beviser på, at uanset hvor veluddannede og dygtige vi er, så har vi ikke i samme grad viljen til / muligheden for / lysten til at bryde igennem glasloftet. L’Oréal har sammen med UNESCO lavet en pris, et legat, som uddeles både internationalt og i de enkelte lande, herunder også Danmark. Prisen hedder For Women In Science og støtter kvindelige forskere på et afgørende tidspunkt i deres karriere. En af sidste års prismodtagere var denne dygtige dame, Tine Jess.

Ugeskrift for læger 05.08.2014. Bestilt af AnneSteenberger. © clausboesen.dk

TINE JESS
Tine Jess er professor dr.med. og modtager af L’Oréal-UNESCO For Women in Science-prisen 2013. Interessen i det medicinske felt fik hun allerede som 6-årig, da hendes far tog hende med til Grækenland for at følge sporene efter lægekunstens fader, Hippokrates. I dag forsker hun i kroniske tarmsygdomme og er medlem af Uddannelses- og Forskningsministeriets taskforce-gruppe, der skal sætte fokus på kønsbalancen i dansk forskning.

Oplever du, at du er ligestillet?
Det er et svært spørgsmål. Jeg tror ikke, at jeg accepterer præmissen om ikke at være ligestillet. Men det kræver benhårdt arbejde at bevise sit værd som kvinde i forskningsverdenen.

Hvad har været den vigtigste præmis for din succes?
Den vigtigste præmis har været min vedvarende store arbejdsindsats og det faktum, at mit arbejde er som en hobby for mig. Desuden har jeg løbende opsøgt og været omgivet af inspirerende mennesker, som har motiveret mig til at yde mit bedste.

Hvad tror du, at dit køn betyder for dine faglige muligheder?
Jeg nægter at acceptere, at det er en hæmsko. Men jeg tror, at det er et vigtigt budskab at sende til kvinder, at forskningsverden er mandsdomineret, og man synes at komme længst ved at agere derefter. Det nytter ikke at være for pæn en pige eller at undskylde egne evner. Men det betyder ikke, at man skal glemme at være en god kollega eller en nærværende vejleder.

Hvad har du skulle huske dig selv på undervejs?
Det vigtigste er at tro på sig selv. Og at erkende, at hvis andre ikke åbner dørene for en, så må man selv gøre det.

Har du et fagligt, kvindeligt forbillede?
Jeg har flere, men p.t. vil jeg gerne fremhæve Bente Klarlund. Hun er en forsker med stor integritet, som er blevet stående i en storm, der synes styret af mange andre dagsordener.

Hvorfor tror du, at kvinder ikke når til tops?
Det er et velkendt fænomen, at kvinder ikke fylder meget på professorgangene i Danmark. Og det er ikke så mærkeligt. For ledere ansætter helst næste generation af ledere i eget spejlbillede, og ca. 80% af universitetstoppen er i dag mænd. Så der er behov for, at ledelseslaget på et universitet ser en fordel i at få de bedste talenter i spil, uanset køn. Ledelsen skal have øjnene op for kvalifikationerne hos dem, der ikke ligner dem selv.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.