Sådan sover Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow (ja, dén Gwyneth Paltrow) udgiver et vidunderligt nyhedsbrev som du ganske gratis kan abonnere på her. Det vil jeg virkeligt anbefale dig at gøre; indholdet varierer fra new age ding ding til gode kageopskrifter, men i dag kom der et helt nyhedsbrev om søvn. Jeg har copy-pastet noget af indholdet her, og igen – skriv dig op. Artiklen nedenunder handler om HVORFOR vi har brug for søvn, og slet ikke om børn, men om voksne. Man får en mistanke eller otte bekræftet …

Sleep

Basically everyone I know is knackered, me included. But I didn’t imagine that there could be health problems associated with not getting a good night’s rest. I recently read a book called “Light’s Out: Sleep, Sugar and Survival” by T.S. Wiley which talks about the negative cumulative effects of sleep deprivation (aging, hormonal imbalances, etc.) I asked one of my doctors, Frank Lipman, for his opinion on the subject and the result is the fascinating piece below, followed by some suggestions on ways to sleep better.

Let’s get some shuteye, people.

Love,

--- Gwyneth Paltrow

Why You Need It and How To Get More of It
by Dr. Frank Lipman

In addition to a healthy diet and regular exercise, getting enough restful sleep is the most important thing you can do for your health. Proper sleep is one of the keys to looking and feeling your best, yet it’s estimated that up to 70 percent of Americans are chronically sleep deprived. Unfortunately this is consistent with what I see in my NYC practice.

Chronic sleep problems interfere with your body’s natural rhythms and rob it of the time it needs to restore itself. The incidence of many diseases including diabetes, high blood pressure, heart attacks and depression increases with a lack of sleep. Recent research has even shown a connection between poor sleep and weight gain. We simply weren’t built to just go, go, go. We were built to go, go, go and then rest, rest, rest. We evolved according to the natural rhythms of darkness and light; our bodily functions reflect this and undergo similar fluctuations. They perform best when we live in accordance, as much as possible, with these cycles.

It is during sleep that your body’s innate healing capacities kick into full gear. Your immune system gets revitalized. Hormones and metabolism are balanced, and general maintenance, fine-tuning and repair of all bodily systems is performed. A good night’s sleep, not just once in a while, but on an ongoing basis, is absolutely critical for your good health.

Insomnia is not a disease, but is usually a symptom of a deeper underlying bodily imbalance which can be corrected. For real success, the causes of the imbalance must be removed.

The most common underlying causes of chronic sleep issues are:

  • Chronic stress or an over-stimulated nervous system.
  • Hormonal imbalances (adrenal, thyroid and reproductive hormones in particular.)
  • Poor diet (too much sugar, processed and refined foods and the common foods that cause sensitivities: gluten and dairy.)
  • Stimulants or substances that can affect sleep (alcohol, caffeine, medications, recreational drugs, herbs, and even some vitamins.)
  • Gastro-intestinal dysfunction
  • Chronic pain
  • Sleep Apnea

Although each of us is unique and, ideally, treatment should be individualized, my experience shows that the most effective long-term strategy for overcoming the most common type of insomnia in our fast-paced world is to better attune our bodies to the natural rhythm of darkness and light. This ultimately brings it back in sync with its natural rhythm. This can be done, for the most part, by changing bad habits and behaviors. In my practice, by doing this, I have seen a normalization in hormonal imbalances and a calming of the over-active nervous system, the two most common causes of sleep disorders.

3 kommentarer

  1. Det undrer mig altid, hvorfor de der lister over grunde til søvnmangel/søvnløshed aldrig indeholder… børn! Jeg selv sov glimrende, inden jeg fik unger. Det gør jeg så ikke mere…. Og så kan man jo selvfølgelig sige, at det er en overgang. Men kan man egentlig kategorisere flere år som “en overgang”?

  2. Enig med Andrea – indtil jeg fik børn sov jeg aldeles glimrende – altså når jeg ikke havde været ude og feste og fået for mange drinks! Noget jeg også gjorde mere før jeg fik vores dejlige unger! Men det er en anden sag. Jeg må indrømme at det er tydeligt at manglende søvn påvirker vores immunforsvar. Da Josefine var søvnrøver på max knappen 2 år gammel, da kunne jeg køre arbejdsliv og hverdagsliv i en periode med de kun 4 timers søvn det blev til om natten og så tiltede jeg om. Kroppen sagde fra og jeg måtte sove igennem. Og jeg oplever det stadig – når søvnmanglen bliver for stor i for lang tid så kan min krop ikke mere. Kh Karin

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.