Interview: Mød Katrine Birk og læs om at være motiveret af kærlighed til os selv

For nogen tid siden landede der et anmeldereksemplar af en meget fin og konkret bog på mit bord. Nemlig Tryk og glad, kvinde, som udkommer i dag. Den er skrevet af Katrine Birk, som er formidler af zoneterapi og akupressur til hjemmebrug, alt redskaber, vi selv kan bruge. Da jeg fik mulighed for at stille Katrine en lang række spørgsmål, gjorde jeg det naturligvis med det samme. Læs med her, og nyd at følge en der brænder så meget for at formidle brugbare redskaber til os alle. (Og når det så er sagt, så SE lige Katrines fantastiske øreringe på billedet ovenfor!)

  1. Hvad er det, der er så fascinerende ved zoneterapi og akupressur?

For mig er enormt fascinerende, hvordan vi med så simpelt et redskab (altså at få massage bestemte steder på kroppen) kan gå ind og lindre alle mulige slags gener i kroppen. Tænk på, hvor vildt og simpelt det er, at vi fx som kvinder kan støtte vores krop til at have færre menstruationssmerter, mere energi, bedre søvn, hormonel balance, sund fordøjelse, mindre PMS, færre hedeture osv. Det er da totalt optur og fascinerende!

 

  1. Hvordan kom du i gang med det?

Jeg kom i gang med zoneterapi, da jeg var bare 11 måneder gammel! Jeg døjede med forstoppelse, og det hjalp mig med det samme (har min kære mor fortalt). Senere i livet døjede jeg meget med mellemørebetændelse, og det eneste, som hjalp, var regelmæssig zoneterapi. Da jeg var omkring 16 år, led jeg utroligt meget af kløende candidasvamp i underlivet. Det var rædselsfuldt, pinligt og meget hæmmende for mig dengang. Men det førte også til, at jeg kom i kontakt med en alternativ behandler, som hjalp mig fri fra det, og som jeg efterfølgende kom i lære hos.

 

Så da jeg var 17-18 år gammel, var jeg i fuld gang med at starte min egen klinik op og tage en masse uddannelser inden for alternativ behandling. Efter en del år på min egen klinik, begyndte jeg at eksperimentere med at give mine klienter ‘lektier’. Lektier, som bestod af, at de skulle give sig selv zoneterapi og akupressur derhjemme. Jeg fandt hurtigt ud af, hvor meget mere behandlingerne rykkede, hvis klienterne selv hjalp til derhjemme – og herfra udviklede det sig til hele mit Tryk & Glad koncept, hvor man lærer zoneterapi og akupressur til hjemmebrug.

 

  1. Hvilken forskel har teknikkerne gjort for dig, i dit liv?

Jeg har altid et redskab til at lindre mine gener, hvis jeg døjer med fx spændingshovedpine, ondt i maven, træthed, dårlig søvn osv. – det er simpelthen så lækkert for mig altid at kunne stille noget op. Det samme gælder, når mine børn døjer med gener, og det føles bare super powerfuldt at kunne hjælpe dem i situationer, hvor det ikke er alvorligt nok til en læge (man ringer jo ikke til lægen klokken 2 om natten for at få hjælp, fordi baby ikke kan sove).

 

Derudover har akupressur og zoneterapi også givet mig mulighed for at skabe meget mere balance, lækkerhed og kontakt til mig selv og mine børns krop. Jeg bruger det jo ikke kun, når jeg selv eller mine børn døjer med noget, men også som ren velvære og forebyggelse af gener.

 

Når jeg fx jævnligt giver mig selv hjemmebehandling, styrker det min evne til at mærke efter og lytte til min krops behov. Jeg kommer ned i gear og mærker, hvordan jeg rent faktisk har det, hvilket smitter positivt af på så mange niveauer af mit liv. Når jeg er mere i kontakt med mig selv, kan jeg fx nemmere mærke, hvilke veje i livet der er de rette for mig at gå, hvilke beslutninger som vil være gode for mig at tage osv. Så alt i alt – en masse hjælp til selvhjælp og en stærkere kontakt med min intuition.

 

  1. Du skriver at vi er “blevet dårligere til for alvor at mærke os selv og mere fremmedgjorte over for vore egne kroppe”. På den ene side tænker jeg at du har ret – der er meget i forhold til kroppen, vi kan have svært ved. Men er der ikke virkeligt meget der ansporer os til hele tiden at mærke efter? Og holder det os ikke ind i mellem tilbage?

 

Jeg oplever, at mange af os lever et liv, hvor vi kommer længere og længere væk fra at virkelig mærke vores krop, fordi vi fx er stressede, afhængige af vores mobil eller dulmer, hvad vores krop forsøger at kommunikere til os via sukker, alkohol mm.

 

Ikke at disse ting er ubetinget dårlige, for jeg elsker fx selv min mobil big time – og i øvrigt også sukker og alkohol 😉 Men for mig handler det om at bruge disse ting motiveret af nydelse og selvkærlighed. Altså ikke komme til i alt for lange perioder at bruge det af frygt for at mærke noget, som min krop forsøger at fortælle mig eller dække over følelser, der virker smertefulde.

 

Lidt på samme måde ser jeg det med alle de ting, som ‘kan anspore os til hele tiden at mærke efter’. Her tænker jeg umiddelbart, at du mener, at vi nemt kan stresse over trends som fx at meditere, dyrke yoga, spise sundt, drikke friskpresset juice, give os selv zoneterapi osv.

 

Jeg tror helt klart, at disse trends kan stresse os mere, end de nødvendigvis gavner. I hvert fald, når vores motivation er ‘frygt’ for, at vi ikke følger nok med tiden, ikke er gode nok som vi er, ikke når alt det, der står i damebladene, at man helst skal nå, frygt for at mærke, hvordan vi virkelig har det osv.

 

Der, hvor jeg tror, det er super gavnligt for os, er, når vi er motiveret af nydelse og kærlighed til os selv. Når vi føler et energiboost indefra ved fx at dyrke yoga, meditere, spise sundt, lave zoneterapi mm. Når vi gør det for vores egen skyld, og ikke for at få et godt billede af det eller kunne fortælle vores veninder, at vi gør det.

 

I forhold til de forskellige trends der opstår, hvor vi bliver guidet til at mærke os selv – så tror jeg, at det er supervigtigt hele tiden at mærke efter: ‘Føles dette sandt for mig lige nu?’
Hvis det føles sandt, tror jeg kun, at det er godt. Hvis det føles off, er det en anden måde, vi skal gribe det an på. Bare fordi, det virker for andre, virker det ikke nødvendigvis for os. Og bare fordi, det virkede for os i går, betyder det ikke, at det vil virke resten af vores liv. Vi er nødt til hele tiden at mærke efter, hvad det bedste for os er der, hvor vi står i vores liv.

 

  1. Hvad er det vigtigste, du ønsker at vi skal erkende med Tryk og glad?

Vi skal erkende, at vi er freaking mega powerfulde, som vi er! Vi kan så meget i forhold til kroppen (og livet generelt), når vi træder ind i vores power og tager handling på ting.

 

Selvom vi ikke er uddannede zoneterapeuter, kan vi sagtens få glæde af alle de lækre punkter og zoner, som kan hjælpe os til mere balance. Lige så vel som vi sagtens kan lave lækker mad, selvom vi ikke er uddannede kokke eller hjælpe en veninde i en svær situation, selvom vi ikke er uddannede psykologer.

 

Jeg vil virkelig gerne vise verden, at kroppen er en helt fantastisk størrelse, og vi kan gøre rigtig meget hjemmefra for at have det godt.

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *