Interview: Inspirerende bøger til din Tween, der har fået nok af kun at læse om drager, sværd og kærester

Det er ikke det nemmeste i verden at finde gode bøger til børn, og sket ikke mellem 10 og 14 år, når det kommer til kategorien non-fiction. Altså bøger, der handler om noget virkeligt, og ikke har et drys teenangest, kæresteproblemer, skam eller drager ind over. Men nu har Carlsen udgivet tre bøger af Line Friis, som hver især går tæt på en virkelig person. Forfatterinden hedder Line Friis, bøger er spændende, interessante og velskrevne. Du kan læse mere om dem her, og klikke dem hjem her.
Læs interviewet med Line her:
 Du har skrevet 3 nonfiction-bøger som er biografier rettet mod børn. Kan du fortælle lidt om formatet – altså biografier til børn?
Børns nysgerrighed skal pirres og fodres. De skal have historier, der kan sende fantasien videre. Skønlitteratur til børn er der heldigvis masser af i Danmark, men gode fortællinger om den virkelige verden til de 10 til 14 årige er der ikke så mange af. I USA er biografier i børnehøjder ret stort, og da min redaktør foreslog, at vi skulle lave en miniserie om tre af verdens største eventyrere, var jeg tændt med det samme. Forhåbentligt kan bøgerne inspirere og hjælpe børn og unge i de år, hvor de selv skal prøve at tage de første skridt ud i voksenlivet. Og vise dem, at de skal kæmpe for det, de tror på.
Hvordan har du udvalgt de personer, du har valgt at skrive om?
Det var virkelig svært. Jeg rev mig i håret, pløjede mig igennem alverdens eventyrere og googlede nettet tyndt. For der har levet så utroligt mange vilde og fascinerende eventyrere. Ret hurtigt var Thor Heyerdahl dog et sikkert valg; at sejle over Stillehavet på en lillebitte tømmerflåde – med hajer, storme og visheden om at de fleste var sikre på at man ville dø – og så ende på en eksotisk stillehavsø, spise kokosnødder og danse under stjernerne. Mere eventyrligt bliver det ikke.
 
Edmund Hillary og Mount Everest måtte også bare med. Der er noget mytisk og evigt dragende over verdens højeste bjerg. Tænk at stå på det absolut højeste punkt på kloden. Selv i dag må det være den ultimative fornemmelse at nå toppen (der dør mennesker i forsøget hvert eneste år) – og dengang Edmund Hillary prøvede kræfter med bjerget, anede man ikke engang, om mennesker overhovedet kunne overleve på toppen.
 
Og Laura Dekker – tænk, at hun som 14 årig – 14 årig! – selv stævnede ud for at sejle jorden rundt. På det længste stræk var hun alene på sin båd i 47 dage. Hvad drev hende? Hvilken støbning var hun gjort af? Hvad kunne jeg lære af hende? Det måtte jeg vide. 
 
Måske spiller det også ind, at jeg har selv bjergbesteget, som Edmund Hillary, at jeg har boet i junglen og altid været fascineret af det primitive liv, som Thor Heyerdahl, og at jeg har en drøm om at sejle rundt på verdenshavene, som Laura Dekker. 
De er skrevet til de 10-14 årige; hvorfor netop denne aldersgruppe, og har du haft en bestemt læser i tankerne mes du skrev?
Mange 10-14 årige bliver læse-trætte, så hvis jeg kan være med til at inspirere dem til fortsat at tygge sig igennem bøger, er det skønt. Samtidig er det en alder, hvor mange begynder at gøre sig lidt tanker om voksenlivet – og der er det vigtigt at opdage, at der er mange måder at leve sit liv på. Under hele skriveprocessen har jeg spurgt mig selv; hvad er de allerbedste og mest dramatiske historier? Og hvordan fortæller du dem, så børn og unge kan identificere sig med dem? 
Der er lige nu et enormt fokus på superhelte – hvordan skal virkelighedens helte inspirere vores børn?
Jeg elsker fx selv Harry Potter-universet og har lige læst tredje bog i serien for mine drenge på 4 og 6 år. Men det er jo en magi-verden, som ikke findes. Det er den virkelige verden, vores børn og unge skal leve deres liv i – så i stedet for at tro, at de skal ud og være superhelte, skal de finde inspiration i virkelighedens fantastiske mennesker. Mennesker som har præcis de samme problemer og udfordringer, som de selv kommer til at stå overfor. 

3 kommentarer

  1. Dejligt indlæg. Jeg kan kun give dig ret, der er langt mellem bøger for de 10-14 årige der ikke handler om gys,splat science fiction eller fantasy. Flere af dens slags indlæg tak

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *