Om at forsøge at blive en lille smule klogere

Skal vi lige prøve at tale lidt om, hvor svært det faktisk kan være, som voksen, at nå at lære noget nyt? At nå at sætte sig ind i noget man ikke selv føler man ved nok om?

Jeg har et virkeligt skønt arbejde, hvor jeg hele tiden er nødt til at slå en ny krølle på det jeg troede jeg vidste, for at blive lidt dygtigere, lidt klogere og lidt bredere orienteret. Det er jeg ret vild med; alligevel er det som man nogle gange slet ikke ved nok. Heldigvis læser jeg og heldigvis skriver jeg, og heldigvis er der mennesker omkring mig, der ved ting, jeg kan lære noget af. En af mødrene fra Elias klasse sadlede totalt om, og gik i gang med at læse. Det synes jeg er noget af det sejeste og klogeste man kan gøre som voksen. Lige at gentænke sig selv, og det man kan.

En veninde jeg har afsluttede sit universitets-studium og gik i gang med en ny uddannelse straks efter, så hun kunne kombinere de to. Også klogt.

Jeg læser, og jeg lytter. Til kloge mennesker og meget gerne på podcasts, og jeg føler hver eneste gang, jeg får noget foræret. Også selvom jeg læser eller lytter til noget, jeg måske ikke er enig i, eller føler mig som målgruppe til, og jeg tror simpelthen på det er kampvigtigt, at blive ved med at udfordre sin viden.

Så man kan undgå at blive en af den slags ældre damer, der tror de ved alt, har oplevet alt, set alt og bare ikke behøver at accepetere at verden vil noget nyt hver dag.

5 kommentarer

 1. Jeg er helt enig, det er vigtigt at lære hele livet og være åben for andres viden – i fællesskab bliver vi først RIGTIG gode tror jeg!
  Og viden kan komme i mange former; feks da min kusines ældste datter på 12 år forleden stolt fortalte hvad hun vidste om Grundloven, fordi hun lige havde arbejdet med det i skolen. Hun forstod og fortalte så det var en fest! Og viden kommer fra min daglige papiravis som jeg ikke kan undvære. Og fra radio og tv. Og så er jeg, som dig, Julia, vild med podcasts. Jeg podcaster næsten altid Mads og Monopolet, Hjernekassen med Peter Lund Madsen, Skønlitteratur på P1 feks. Men også et program som “Den sorte boks” som vistnok er fra P3. hvor studieværterne hver uge har et kendt menneskes telefon i hænderne. Det er ret sjovt og fortæller utrolig meget om mennesker hvordan vi bruger vores telefoner – ja allerede fra starten ved selve VALGET af mobiltelefon!
  Der er dog også viden, jeg bevidst undgår; hvis min avis skriver 8 siders tema om Syrien bliver jeg træt, hvis jeg skulle sætte mig ind i fodboldregler eller kompliceret matematik feks. – Men det er der sikkert andre der finder interessant.

 2. Synes godt nok din kjole/nederdel ser dejlig ud – hva’ er det for en? 🙂

 3. Og selvom vi læser og lytter og bliver en lille smule klogere, så er det bare en lille del af verdens viden og interesser. Det synes jeg er spændende! Så stor respekt for og nysgerrighed omkring andres kloghed.

 4. Kære Kamilla,

  Sådan har jeg det også!

  Kære Julie – det er en nederdel fra Baum und Pferdgarten, og den er på udsalg lige nu.
  KH
  J

  Kære Rie,
  Man bliver så begavet af ben papiravis, hvor man nogle gange bliver introduceret for ting, man ellers ikke selv ville opdage – det samme gælder andres (voksnes som børns) interesser og ønske om at dele ud. Det er helt vidunderligt.

  KH
  J

 5. Jeg har det på præcis samme måde. Hvis jeg støder på noget, jeg ikke ved noget om, så bliver jeg glad. Så har jeg nemlig lært noget nyt dén dag.
  Der er intet så skrækkeligt som hvis man kun søger de kilder, hvor man er fuldkommen enig. Så ender man som en dårlig kopi af Trump med troen på, at man selv er den klogeste. Den skæbne må aldrig overgå én, hvis man er indstillet på, at ny viden kan være nøglen til at opleve nye ting…

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *