Interview: Lisa Grue: Luk Naturen Ind – om balance, familietid og børn

Lisa Grue har sammen med sin mand Denis Sytmen lavet en virkelig smuk bog, som forholder sig konkret og meget praktisk til, hvordan og hvorfor vi bør lade naturen fylde mere i vore liv. Mød Lisa her, og læs mere om bogen her.

  1. Hvad handler jeres nye bog om?

Vores nye bog handler om at re-connecte med Naturen. Den handler om, hvordan vi travle moderne mennesker, kan få en bedre balance mellem vores digitale liv og Naturen. Bogen giver ideer og inspiration til følge de forskellige sæsoner, som naturen byder på gennem forår, sommer, efterår og vinter.

  1. Hvad mangler vi at forstå som moderne bymennesker – eller jeg går ud fra at der er noget I mener, vi ikke har helt nok fat i?

Jeg gik ned med stress for cirka 5 år siden. Noget af hjælpen til at blive frisk igen, skulle vise sig at komme et uventet sted fra. Hjælpen kom fra min byhave, fra grøntsager, planter, bærbuske og blomster. Egentlig interesserede havelivet mig overhoved ikke før jeg fik stress. Faktisk gabte jeg højlydt når snakken faldt på stauder og højbede. Men da jeg var sygemeldt opdagede jeg hvad broccoli, bær og botanik kunne. Det kunne give mig ro i hovedet, og fornyet energi. Selvforglemmelse og jord under neglene, blev min vej mod et sundere og mere afbalanceret liv.

Så den erfaring vil jeg gerne give videre. Ny forskning viser det samme, at vores hjerterytme falder når vi omgiver os med natur. I dag findes der terapihaver, hvor folk med stress kan geare ned, og finde ro.

Men vi behøver jo ikke at være syge før vi kan have glæde af naturen. For eksempel er familien og jeg begyndt at deltage i økologisk fællesskab hvor vi dyrker kål, kartofler, rødbeder, løg, porre, majs etc på et stort markområde i Humlebæk. Og ved høstsæsonen deler vi alle i fællesskabet udbyttet imellem os.

Det er en tendens jeg er sikker på at vi kommer til at se mere til fremtiden. Mange mennesker har opdaget glæden vil en mindre form for selvforsyning. Den følelse det giver at kunne bidrage med egne afgrøder til den mad vi selv spiser, det giver en stor tilfredsstilelse. Når jeg trækker egne rødbeder op af jorden, så vil jeg gå så langt og sige, at jeg er lykkelig.  1 gang om ugen drager vi ud af byen og op til vores mark i Humlebæk, hvor vi sår, luger, planter og vander. HELE FAMILIEN er med både mand, mig, vores barn og hund. PÅ den måde lærer vi at dyrke egne afgrøder, vi får frisk luft i lungerne og jord under neglene. Så mens andre drikker Aperol på cafeerne, så står vi i overalls og ståhat i solen og passer vores afgrøder. Det er top dejligt.

  1. Det er en ufattelig smuk bog I har lavet; hvordan har I vægtet indhold og udtryk?

Bogen er en stor blandning af alle de kompetencer vi har i familien. Denis (min mand) har fotograferet og tændt utrolig mange bål. Vores dreng er kommet med mange, mange ideer, samt forslag til de forskellige årstidssange der figurerer i bogen. Vores hund Mester er model på masser af fotografierne. Og jeg selv har skrevet, stylet, illustreret og layoutet bogen. Det hele stammer fra vores eget liv, alt er noget vi selv har gjort og gør i gennem året. Det er helt igennem ægte. Dog er familiens skænderier, hundens gøen og vores drengs protester ikke kommet med i bogen. Jeg vil gerne afsløre, at vores søn ikke altid er topmotiveret til at plante, vande grøntsager, luge ukrudt og samle bær. Men det er noget vi som forældre synes er vigtigt, og på den lange banehalvdel skal det nok komme ham til gode. Han spiser jo også gulerødder og syltetøj.

Vi har vinklet bogen, så æstetikken er smuk, appellerende og inspirerende.

 

  1. tænker du at vi er langt fra naturen? 

Ja jeg tænker at hele den måde vi har skruet vores tilværelse sammen på ikke efterlader meget tid i det frie. Vi sidder meget af vores liv foran en skærm, og det virker ret trist. Vi stresser derud af for at tjene penge, så vi EN DAG har tid til at nyde livet. Men hvis vi prøver at afbalancerer vores liv lidt mere i mellem skærm og natur, så er jeg helt sikker på at vi alle ville være mere tilfredse og lykkelige. Jeg er ikke selv en spejder type, og har først i en alder på 46 år fået min første voksenregnfrakke. Jeg elsker latte, mode, drinks, kunst og design. Men det ene behøver jo ikke at udelukke det andet. For eksempel var familien og jeg i en hytte vildmarken i Sverige uden rindende vand, telefonforbindelse og elektricitet. Men vi havde gourmet kaffe, en flaske bobler og stegte en god oksesteg over bål.

Så man kan godt kombinere byliv med jord under neglende. Men det kræver at vi afsætter tid til at få luft i håret og græs mellem tæerene . Så hvis vi dropper facebook, you tube og instagram to dage om ugen, så er der tid til  bål, blomsterkranse og bærsamling.

 

  1. Hvilken ene ide bør man føre ud i livet i slutningen af maj, begyndelsen af juni, som børnefamilie?

Her en ide til en hyggelig eftermiddag og aften enten i weekenden eller en helt almindelig hverdag. Lad opvask, vasketøj og andre pligter være som de ser ud. Google et naturcenter hvor i må lave bål.  Køb en sæk brænde, æbler, nødder, smør, kanel, sukker og eventuelt marsh-mellow. Kom te, kaffe på termoflaske og fyld nogle flasker med saft. Husk tændstikker, noget avispapir og eventuelt tændbriketter. Har i nogle dolke så tag dem med. Udhul æbler og fyld dem med hakkede mandler, lidt smør, kanel og sukker. Put staniol rundt om æblerne. Fyld cykelkurven eller bilen med de førnævnte ting. Kør ud til et bålsted ved et naturcenter i nærheden af hvor i bor. Find nogle lange grene og snit barken af med en dolk. Tænd et bål og når det er godt igang i bålet lægger du de indpakkede æbler i gløderne. Rist et par mash-mellow på de snittede pinde over bålet.

Jeg er helt sikker på at det vil være en eftermiddag eller aften i husker i familien. Hvorimod aftner med ens ipad ikke plejer at være specielt mindeværdige stunder.

De fine billeder til dette indlæg er taget af min kollega Mette Skovgaard; med undtagelse af fotoet af Lisa, som er et PR-foto.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *