Vinterbøger, indetid og eftertanke: Historier fra det virkelige liv

Efter BogForum sluttede kan man godt overveje om man efterhånden i virkeligheden er lidt bogmæt? Om der er plads til mere litteratur i livet, i hovedet og i kroppen? Svaret er naturligvis JA! Og faktisk så stort et ja, at man næsten ikke kan holde det ud. For der er ved at ske noget med litteraturen af og for kvinder her i Danmark Memoir-genren lader til endelig endelig at have fået bare en smule plads. Det samme har de små bøger, altså dem, der ikke tager et år eller en sommer at komme igennem, de bøger, der er som fyldt chokolade på en grå, trist og tosset regnvejrsdag.

Så hermed tre bøger, som jeg synes kan noget særligt:

Skam er en samling korte tekster og digte om netop skam af en lang række danske forfattere. I disse #metoo-tider  er skammen flyttet ind som et begreb vi er nødt til at forholde os til på en ny måde, og det synes jeg faktisk denne lækre lille sag bidrager til.

Er det ondt ikke at være sikker af Lena Dunham er nogle af hendes dagbøger fra begyndelsen af 20erne og kredser om kærlighed, sex, venskab og alt det, man jo nærmest kan bruge hele livet at tænke over.

Hemmeligheder for pige er Lotus Maria Turells beretning om sin opvækst i et alkoholiseret hjem. Den handler om hvad ustabilitet gør ved et barn, ved hende, og så gennemgår hun til allersidst de konsekvenser den slags liv har for et barn, som skal leve et voksenliv. Den er næsten en fagbog, men stadig så medrivende skrevet at man opnår indsigt, man ikke vidste man manglede.

 

2 kommentarer

  1. Tak – dejligt med inspiration <3 jeg er lidt ærgerlig over allerede at have sendt juleønsker afsted 😉

  2. Jeg er også ved at læse Lotus Turèlls bog i disse dage.
    Den er nemlig så medrivende og god og meget svær at lægge fra sig. 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *