Ok, jeg har brug for hjælp.
Da vi kom ud i kolonihaven i weekenden, havde vi faktisk ikke været der i seks uger. Vi har slet ikke været der nok i år, men det har regnet så meget at det har været en udfodring med mudderbade og drengene og jeg har ikke kunnet overskue at stå derude og fryse. Jaja, klynk, I know.
Nå, men nu kom vi så ud til en have, der var vokset amok. Det smukkeste selvsåede blomsterhav, ukrudt der nåede mig til hagen, men med velduftende blomster. Krydderurter i blomst, som bierne summede omkring, masser af sommerfugle og helt vildt mange græshopper. Vi tyndede ud i det hele, men jeg lod alt det med blomster være. Jeg har nemlig læst at bierne sulter, på denne tid af sommeren, og at man endelig bare skal lade alt i blomst stå.
Men nu har jeg to spørgsmål til jer derude: Hvad kan man gøde med til efteråret (og hvornår skal man gøre det?), som ikke skader insekterne, men som forbedrer jorden? Er det et bestemt dyrs lort, man skal ud og have fat i?
Og: Hvilke blomster skal jeg så som trækker endnu flere bier, sommerfugle og alt det andet, der er truet lige nu til?
jeg har nemlig besluttet at favne vildnisset, men bare give det en ekstra skrue til næste år.
Hov – og vinderen af Läkerol-konkurrencen er dig, Hebo – send en mail til min kollega Emilie@lahme.dk, så sørger hun for at du får pakken tilsendt.
Bærbuske og krydderurter tiltrækker bier. Det samme gør tidlige blomster som krokus. Desuden gælder det om ikke at rydde for godt op i haven om efteråret men efterlade overvintringsmuligheder til bierne. Jeg har læst om det hos Haveselskabet: https://haveselskabet.dk/fa-flere-bier-i-haven
Mine naboers Sommerfuglebuske tiltrækker både sommerfugle og bier i alle størrelser – ellers kan du spørger en af de lokale biavlere 😉
2 små spørgsmål – som der kan (og bliver 🙂 skrives tykke bøger om. Min erfaring, det der virker i vores have, er at topdresse i foråret fremfor at gøde det i efteråret. Det fåes økologisk, i bigbag, feks hos godjord.dk (jeg har ingen aktier i firmaet :). Vigtigst er det at du ikke spreder ‘frisk dyremøg’, det er for kraftigt og kan svide planterne, læs evt mere her https://haveselskabet.dk/saadan-bruger-du-organisk-goedning. Hønseprut kan købes økologisk og komposteret, klar til brug.
Planter, igen der kan skrives lange lister og et eksempel er her http://www.havenyt.dk/artikler/dyr_i_haven/insekter/362.html. Det kan virke uoverskueligt, jeg hjælper gerne med mine egne konkrete erfaringer, sig bare til (der mangler nemlig en af de smukkeste, Hestemynte :).
Sidste fra mig, bier og sommerfugle elsker det vi mennesker kalder ukrudt. Og det er jo også det vi skal huske når vi vælger planter, det skal være let for dem at samle mad, finde ind til det. Vores have er en glad blanding, smukke forædlede blomster blandet med dem som fugle og insekter elsker højest. Jeg har været offline længe, men kig evt på min IG, cuginak – og tro på at jeg intet vidste om haver for 6-7 år siden 🙂
Hold da maule, en tilgroet have
Håber I får styr på den med tiden…..
Hønselort er godt at gøde haven med:-)
Sommerfuglebuske tiltrækker sommerfugle.
Lige nu elsker bierne mine stokroser og sene hindbærbuske.
God havefornøjelse:-)
Bier: Lavendler! Og dem ved jeg, du har mange af og holder af. Lyng. Krydderurter, f.eks oregano. Stokroser.
Gødning: Champost (købes i poser, er lidt dyrt). Animix (naturgødning i pilleform, der lugter lidt, men er godt for jordstrukturen). Din egen kompostbunke med blade, græs og andet afklip (gratis).
Det har ikke været så nemt at få en afslappet sommer i haven i år. Til gengæld er alt grønt!
Lavendel og sommerfuglebuske er fantastiske. Stokroser er også gode, men de skal jo helst ha’ noget at stå op af…
Gødning – der vil jeg klart sige hestegødning. Det kan nemlig lægges både ovenpå eller graves ned i jorden. Vi vender gerne jorden med hestegødning en gang om året, og når vi så ligesom “lukker haven for vinteren” så lægger vi et lag ovenpå jorden (det skal være inden frosten kommer, det siger sig selv). Pointen for mig er at du kan ikke over-gøde med hestegødning og det er organisk. OG – du kan få det gratis. En del steder på Amager (syd for lufthavenen) er der en del gårde, som stiller det ud til vejen i sorte affaldssække til gratis forbrug – og ellers er der vist nok nogle hestefolk (sikker dem bag hestenet…) som har lavet en hjemmesiden, hvor vi by-boer kan finde nærmeste gård at afhente hestegødning ved. Ret nemt – og gratis!
Honningurt er fantastisk til bier, sommerfugle mm
Fint lille projekt du har dig der, der er intet som havearbejde.
snart er alt væk, så planlæg dit 2018 og holde dig ikke væk i 6 uger, for så tager uønsket vækst over.
Vi har valgt vedligeholdelsesfrit havehegn og det giver mulighed for mere tid til blomsterbede, buske og hygge i haven.