MUSALI – fra afrikanske kvinders hænder til dine

 

Det har været undervejs siden i vinter; det projekt, jeg håber I vil tage rigtigt godt imod. MUSALI hedder det.  Da jeg var i Zambia sammen med Elias fandt jeg disse smukke, smukke armbånd på et marked. Jeg begyndte at undersøge hvor de kom fra, hvor armbåndene blev lavet, og jeg fandt ud af at de blev lavet flere steder i landet. Dem jeg stod med, blev dog lavet af kvinder, solgt via flere mellemhandlere, indtil de ender på forskellige markeder. Jeg fik hjælp til at finde dem, og det gik op for mig, at jeg faktisk kunne gøre en forskel, hvis jeg bestilte armbåndene direkte fra kvinderne, udenom mellemhandlere, og solgte dem i Danmark.

Kvinderne, der skaber de unikke og smukke armbånd, bor i Zambia, og er på alle måder udsatte, og har ikke mange muligheder for at ernære sig. De er nemlig eneforsørgere, som selv skal tjene til livets ophold og samtidig kunne passe deres børn. Armbåndene er derfor en fleksibel måde for dem at skabe noget, de har mulighed for at omsætte, men det nytter jo ikke noget hvis mange andre skal tjene penge på dem undervejs.

 

Normalt sælges de fine armbånd nemlig via flere mellemhandlere på markeder. Men med MUSALI køber vi armbåndene direkte fra kvinderne og sikrer dermed, at de får en bedre pris for dem. En pris, der kan bidrage til, at deres børn får nok at spise, kommer i skole, og får en mindre sårbar hverdag.

 

MUSALI handler om kvinder, fordi kvinder og deres børn i mange samfund er de mest udsatte. I Zambia sker der ofte det, at mænd i udsatte områder forlader mødrene til deres børn og drager videre uden at påtage sig ansvar, hvilket efterlader kvinderne alene med flere munde at mætte. Læg dertil det faktum, at 12,9% af den voksne befolkning ifølge WHO er hivsmittede, og situationens umulighed står endnu klarere.

MUSALI skal ikke blive et stort koncept, der kræver fuldtidsansatte og administration, men forblive et enkelt projekt, hvor du, der køber et armbånd ved, at du hjælper direkte.

 

Jeg fik de gode damer Stine og Rikke hos Moshi Moshi Mind med på ideen, som var så søde at sige ja til at være samarbejdspartnere. Moshi Moshi Mind landet over er nu eneste forhandler, fordi vi sammen tror på, at det er vigtigt at gøre en forskel.

 

I Zambia er Anne Mutunda vores lokale samarbejdspartner, og det er Anne, der står for den daglige kontakt til kvinderne, der producerer de smukke armbånd. Anne arbejder i et projekt for at uddanne og undervise i sanitære forhold i Zambias landdistrikter, og har desuden en mastergrad i sundhedsvidenskab.

Besøg MUSALI her.

Armbåndene er alle unikke, og skåret i kohorn eller flettet i forhåndenværende bomuldsgarn. De koster alle 150 kr. stykket og fås jo så udelukkende i Moshi Moshi Minds butikker landet over (klik her og find en nær dig). Og her er jeg så sammen med Stine i midten og Rikke til højre, den dag Robin Skjoldborg hjalp os med at tage billeder af armbåndene.

 

16 kommentarer

 1. Kære Julia,
  Jeg elsker den slags projekter, og tager hatten af for dig over at du har fået det etableret. Det er den direkte vej at støtte folk til at de kan leve af deres produkter, der helt sikkert er vejen frem. Jeg vil gerne både købe armbånd og via forældresparring.dk som har mange følgere og læsere, af småbørnsforældre være med til at gøre opmærksom på de smukke armbånd og det gode projekt. Sig til, hvis du er interesseret. Kh Rikke

 2. Ja!! Sådan! Må straks forbi Moshi-Moshi. Værtindegaver og ikke mindst venindegaver er sikret!
  Hvor er det et godt initiativ!

 3. Fedt projekt!!! Hvis I på et tidspunkt ønsker flere forhandlere – Er vi så klar hos 1stFloor.dk
  God weekend, MH Sanne

 4. Hvor lyder det bare som et fint og godt og vigtigt projekt. Hvor stor andel af det 150 kroner går direkte til kvinderne som betaling for deres arbejde?

 5. Kære Alle,
  tusind tak for jeres varme velkomst af projektet.
  Først og fremmest: Kvinderne er blevet betalt inden armbåndene er blevet solgt. Jeg har betalt dem mange gange mere, end de ellers ville få. Jeg tjener – så vidt jeg kan se – ikke en daddel på det, men håber at armbåndene sælger, så jeg kan gøre det igen. Moshi Moshis franchisetagere tjener på projektet, som det er almindeligt i detailvarehandlen. Da der er tale om unikaarmbånd, kan jeg ikke bare åbne en webshop, og desuden synes jeg det er helt vidunderligt at arbejde sammen med nogle dygtige kvinder omkring et så stort projekt. KH J

 6. Kære Julie, Sikke et spændende projekt og hvor er de flotte, de armbånd! Det må have været utroligt spændende at opsøge de kvinder på rejsen og derefter at få etableret et samarbejde med dem og sat det hele i gang her hjemme. Udover det, må det være en fantastisk følelse at vide, man gør en forskel for disse kvinder! Gad godt det var mig, der havde startet projektet op 😉 KH Malin

 7. Kære Julia,
  Sikke et spændende projekt og hvor er de flotte, de armbånd! Det må have været utroligt spændende at opsøge de kvinder på rejsen og derefter at få etableret et samarbejde med dem og sat det hele i gang her hjemme. Udover det, må det være en fantastisk følelse at vide, man gør en forskel for disse kvinder! Gad godt det var mig, der havde startet projektet op
  KH Malin

 8. Kære Julia.
  Jeg har læst dit blogindlæg med meget stor interesse. MUSALI lyder som et super fedt projekt, som læserne af min blog helt sikkert vil have interesse i.
  Jeg driver nemlig velgørenhedsbloggen Ringe i Vandet, der netop handler om, hvordan vi sammen kan sprede ringe i vandet og hjælpe andre, der ikke har de samme vilkår som os.
  Derfor kunne jeg rigtig godt tænke mig at fortælle om MUSALI på min blog. Jeg tænker, at jeg evt. kan skrive min egen lille tekst og så linke til dit indlæg? Har du i den forbindelse nogle billeder, som jeg må anvende på min blog? Fx et billede af de afrikanske kvinder og et billede af armbåndene?
  De bedste hilsner
  Bettina

  Ps. efter at have blogget i fire år har jeg endelig afsat lidt tid til rent faktisk at læse en bog om at blogge, og jeg har i den forbindelse især fundet dine sidste kapitler i “blog-bogen” spændene og brugbare 🙂

 9. Fantastisk projekt. Fede armbånd. Jeg handler. Kvinderne i mit liv får armbånd i gaver fra nu af og til nytår. Lad os gøre en forskel.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *