MUSALI – fra afrikanske kvinders hænder til dine

 

Det har været undervejs siden i vinter; det projekt, jeg håber I vil tage rigtigt godt imod. MUSALI hedder det.  Da jeg var i Zambia sammen med Elias fandt jeg disse smukke, smukke armbånd på et marked. Jeg begyndte at undersøge hvor de kom fra, hvor armbåndene blev lavet, og jeg fandt ud af at de blev lavet flere steder i landet. Dem jeg stod med, blev dog lavet af kvinder, solgt via flere mellemhandlere, indtil de ender på forskellige markeder. Jeg fik hjælp til at finde dem, og det gik op for mig, at jeg faktisk kunne gøre en forskel, hvis jeg bestilte armbåndene direkte fra kvinderne, udenom mellemhandlere, og solgte dem i Danmark.

Kvinderne, der skaber de unikke og smukke armbånd, bor i Zambia, og er på alle måder udsatte, og har ikke mange muligheder for at ernære sig. De er nemlig eneforsørgere, som selv skal tjene til livets ophold og samtidig kunne passe deres børn. Armbåndene er derfor en fleksibel måde for dem at skabe noget, de har mulighed for at omsætte, men det nytter jo ikke noget hvis mange andre skal tjene penge på dem undervejs.

 

Normalt sælges de fine armbånd nemlig via flere mellemhandlere på markeder. Men med MUSALI køber vi armbåndene direkte fra kvinderne og sikrer dermed, at de får en bedre pris for dem. En pris, der kan bidrage til, at deres børn får nok at spise, kommer i skole, og får en mindre sårbar hverdag.

 

MUSALI handler om kvinder, fordi kvinder og deres børn i mange samfund er de mest udsatte. I Zambia sker der ofte det, at mænd i udsatte områder forlader mødrene til deres børn og drager videre uden at påtage sig ansvar, hvilket efterlader kvinderne alene med flere munde at mætte. Læg dertil det faktum, at 12,9% af den voksne befolkning ifølge WHO er hivsmittede, og situationens umulighed står endnu klarere.

MUSALI skal ikke blive et stort koncept, der kræver fuldtidsansatte og administration, men forblive et enkelt projekt, hvor du, der køber et armbånd ved, at du hjælper direkte.

 

Jeg fik de gode damer Stine og Rikke hos Moshi Moshi Mind med på ideen, som var så søde at sige ja til at være samarbejdspartnere. Moshi Moshi Mind landet over er nu eneste forhandler, fordi vi sammen tror på, at det er vigtigt at gøre en forskel.

 

I Zambia er Anne Mutunda vores lokale samarbejdspartner, og det er Anne, der står for den daglige kontakt til kvinderne, der producerer de smukke armbånd. Anne arbejder i et projekt for at uddanne og undervise i sanitære forhold i Zambias landdistrikter, og har desuden en mastergrad i sundhedsvidenskab.

Besøg MUSALI her.

Armbåndene er alle unikke, og skåret i kohorn eller flettet i forhåndenværende bomuldsgarn. De koster alle 150 kr. stykket og fås jo så udelukkende i Moshi Moshi Minds butikker landet over (klik her og find en nær dig). Og her er jeg så sammen med Stine i midten og Rikke til højre, den dag Robin Skjoldborg hjalp os med at tage billeder af armbåndene.

 

16 Comments
Previous Post
Next Post