Elias og Sofus interviewer Sallys Far

Ham her, han hedder Brunstrøm. Thomas Brunstrøm, og han er far til Eddie og Sally. Og så er han gift med skønne Lone, som går under navnet Leopard-Lone, og de er alle fire med i Thomas børnebøger. Og jeg må sige at det er hands down, noget af det fineste vi har haft med at gøre hjemme hos os. Her kan man nemlig være såvel fire som otte år og hulke af grin i kor over Sallys far, som praktiserer imødekommende opdragelse af sine kloge og søde unger. Bøgerne er hverdag som når DR laver børneTV, og de er fest, som når børn får hverdagen til at blive magisk og mindeværdig, fordi man ind i mellem træder ud af øko/regelret/konsekvens-pædagogikken og griber grinet. Der er ind til videre udkommet to bøger i Brunstrøms serie om Sallys Far, men en tredje er heldigvis på vej.

De varmeste anbefaler er hermed givet videre!

 

Du kan låne dem på biblioteket eller klikke dem hjem her og her.

Jeg har bedt Elias og Sofus interviewe Sallys far, og det har de gjort her:

 

Elias: Er det sket i virkeligheden, det du fortæller om i bøgerne? HAR DU siddet i en indkøbsvogn?
NÆSTEN alt det, der sker i bøgerne, er sket i virkeligheden. Jeg har prøvet at sidde i en indkøbsvogn, men jeg var lidt for stor til at kunne være der.
Sofus: Hvorfor har du altid sort tøj med skrift på og ikke noget med fx batman på?
Det er egentlig også mærkeligt. Jeg har rigtigt, rigtigt mange sorte T-shirts, men ikke en eneste med Batman på. Måske skal jeg ønske mig en Batman-trøje til min fødselsdag.
Elias: Ved Sally godt at hun er med? Hvor gammel er hun i virkeligheden? Er hendes yndlingsfarve lilla?
Ja, Sally ved godt, at hun er med. Hun læser altid bøgerne, inden de bliver trykt, og hende og Eddie kommer også tit med forslag til, hvad der skal ske eller til noget, der skal laves om. I virkeligheden er Sally ni år – og hendes yndlingsfarve er blå. Men hendes næst-yndlingsfarve er lilla.
Sofus: Er Eddie en baby eller en dreng?
Han er en dreng. I bøgerne er han tre år, men i virkeligheden er han faktisk syv. Men han er mindst lige så skør som Eddie i bøgerne.
Sofus: Går han i børnehave eller vuggestue
Han går i 1. klasse.
Sofus: Jeg er fire år. (mig: Det er ikke et spørgsmål Sofus. Sofus: Nej, men derfor kan han jo godt svare alligevel!)
Ja, det kan jeg da! Fire år er en meget fin alder. Jeg er 38, og det er garanteret ikke nær så sjovt som at være fire.
Elias: Hvornår kommer bog tre? Og kommer der flere end tre?
Bog nummer tre hedder ‘Sallys far er sygt pinlig’, og den kommer 31. maj. Der kommer helt sikkert flere. Vi er ved at lave nummer fire lige nu. Jeg ved ikke, om du får lov til at læse den for dine forældre, for den hedder ‘Sallys far bander ad helvede til’.
Elias: Hvor er Sallys mor?
Hun er med i bøgerne, bare ikke ret meget. Altså, i virkeligheden er Sallys mor supersød og sjov, men både mig og min ven Thorbjørn, der laver tegningerne, ved bare mest om, hvordan man er far, så det handler bøgerne mest om. Og så er der også rigtigt mange mødre i børnebøger, men jeg synes ikke, der er så mange fædre. Det er mest Alfons Åbergs far, jeg lige kan komme i tanke om, og han er faktisk lidt kedelig og sidder mest bare og ryger pibe og læser avis.
Sofus: Hvor meget ipad må din baby se?
Åh, det er et godt spørgsmål. Det kommer lidt an på, hvor træt jeg er. Hvis jeg kommer hjem fra arbejde og er meget, meget træt og trænger til at ligge lidt på sofaen og læse avis, må mine børn gerne spille rimelig meget iPad. Når jeg ikke er træt, kan jeg godt være voksen-agtig og synes, at man skal ud i den friske luft og sådan noget. Men jeg synes også, det kan være hyggeligt at spille iPad sammen. Mig og Eddie hjælpes f.eks. ad med at spille et fodboldspil, der hedder Score!Hero. Det er ikke for at prale, men vi er faktisk blevet købt af Barcelona og har vundet pokalfinalen.
Elias: Tror du at børn gerne vil have at deres forældre laver mere fjol?
Ja da! Selv om nogle børn, når de bliver lidt ældre, godt kan synes, at deres forældre er pinlige, hvis de er fjollede og nogle af deres venner ser det.
Sofus: Hvorfor har Sally kun en trøje når du har flere? Er det ikke snyd?
Det har jeg aldrig tænkt på, men jo, det er da totalt snyd. Måske er det fordi Thorbjørn er lidt doven og ikke gider at finde på flere trøjer til Sally.
Sofus: Findes du i virkeligheden, hvor du IKKE er tegnet?
Ja, jeg findes helt i virkeligheden. I virkeligheden har jeg lidt tykkere ben og lidt tyndere arme, men ellers ligner tegningerne meget godt.
Sofus: Hedder du SallysFar? Og hvad siger Sally så når hun kalder på dig? SallysFar eller Far? Jeg siger Farmand. 
Jeg hedder Thomas. Sally kalder mig bare far. Eddie kalder mig tit ‘manse’. Jeg ved ikke rigtigt hvorfor…
imagegen.ashx
imagegen-1.ashx

7 kommentarer

 1. Bøgerne er fantastiske. Min datter på 5 elsker dem, og forældrene er taknemmelige fordi også er sjove for os. Kæmpe anbefaling herfra. Sallys far og Lasse-Leif bor samme fine sted, hvor voksne også kan nyde bøgerne.

 2. Julia, de skønne unger! Så gode spørgsmål og svar. Må straks reservere de bøger, bedre anbefaling kan de jo ikke få.

 3. Åh det er sjovt. Børn siger de sjoveste ting. Min yngste datter sagde for noget tid siden: “hvad hedder Moster Sarah egentlig i virkeligheden?”

 4. Kære Line B – dén ELSKER jeg! Hvor er den bare god! KH J

  Kære Lisa – Glæd jer til dem! Kh J

  Kære Anne – Jeg må se at få læst Lasse-Leif med dem! Tak for anbefaling. KH J

  Kære Christina – gør det! KH J

  Kære Randi – tak! KH J

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *