Julegæst på bloggen: Lene Iversen fra Urtekram + Opskrift

Lene Iversen, som du skal møde her, er Urtekrams dygtige innovations- og kvalitetschef. Jeg og mine kollegaer arbejder for Urtekram, så selvom dette indlæg ikke er en del af det samarbejde, er jeg nødt til at skrive at dette indlæg er sponseret af Lahme Kommunikation (jaja, det er fjollet).

Der er noget helt særligt, man kan lære af mennesker, der brænder for det, de arbejder med. Lene er et af de mennesker, og eftersom jeg ikke selv er en ørn til jul, har jeg bedt kloge, dygtige mennesker, om at hjælpe mig med den, så jeg, og du kan blive inspirerede. Lene kan noget med mad, med opskrifter og med at være modig i sin måde at sætte smag og tekstur sammen, så derfor får vi her i anledning af julen Lenes opskrift på grønkålssalat med stegt pære. Mød Lene her:

Mig side BW-2

Hvad er jul for dig – og hvornår er det jul?

Indrømmet, jeg bliver draget af den tidlige fokus på jul, som er i medierne. Lysten til at skabe en hyggelig stemning med lys og natur starter allerede i begyndelse af november, men den ægte julestemning starter først i slutningen af november. Og SUK, det er tidligt, men jeg har overgivet mig til det faktum, at jeg synes julen er SKØN. Tidligere skulle vi skrive 1. december, før jeg overhovedet syntes, det var hyggeligt, og det var nok fordi, jeg ikke turde være ærlig over for mig selv.

Hvorfor skal vi kende denne ret? Hvad er din historie med den?

I skal kende denne grønkålssalat med stegt pære mm., da den linker til noget traditionelt med kendte og trygge råvarer samtidig med, at den refererer til min evige nysgerrige og fantasifulde måde at fortolke mad på.

Det er kendte råvarer, som bliver fortolket, hvor der er fokus på den holistiske smagsoplevelse – det vil sige det søde, sure og salte, samt det sprøde, bløde og knasende. Derfor formår denne ret at mætte alle sanserne. Dette kendetegner den måde, jeg nyder at spise og udvikle opskrifter på. Og det er ikke kun i den søde juletid, men på alle årets 365 dage – morgen, middag og aften. Jeg har altid været meget fascineret af og glad for grøntsager af alle afarter. Og det er meget vigtigt for mig, at de ikke bliver bagt eller kogt til ukendelighed og mister deres identitet i form af konsistens og smag. Netop traditionel julemad synes jeg ofte har en tendens til at mangle dimensioner som let- og friskhed, og har derfor en tendens til at blive for fed og unuanceret for min smagssans.

Hvad er god julemad?

God julemad er noget, som mætter mine sanser og pirrer min nysgerrighed, dog samtidig med, at det linker til noget traditionelt og forventeligt. Og så skal det have en dimension af sundhed. Jeg er ikke en, der udelukkende lever af fed mad i julen og motion og salat til januar. Det kan jeg ikke! Spiser jeg for meget eller for fedt, så skal det løbes væk, ellers kan jeg ikke hygge mig og nyde det sociale. Det betyder, at jeg intuitivt har behov for og lyst til at spise varieret og sundt – også i  julen. En jul uden tarteletter (ja, jeg stammer fra den egn af Danmark, hvor der spises flest tarteletter iflg. COOP’s database), sild, flæskesteg og and, er ikke rigtig jul. Dog har jeg ingen faste principper omkring, hvordan det skal serveres. Altså lige undtaget tarteletterne.

Hvis du vil smage mere og flere måder at bruge kål på så klik her, og klik her for noget endnu mere julet

Lenes opskrift:

Ingredienser

150 g ribbet grønkål (uden stok)
2 modne pærer
1 spsk. smør
2 små gulerødder
25 g hasselnøddekerner
50 g friske brombær
8 dadler
4 spsk. feta
2 spsk. olivenolie
1 spsk. æbleeddike
Havsalt* og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Skyl grøntkålen grudigt i koldt vand og slyng det i en salat slynge eller lad det dryppe godt af på et klæde. Snit/hak kålen helt fint og kom den i en skål.

Del pærerne i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i skiver. Sæt en pande over med smørret og steg pære skiverne til de bliver gyldne og karamelliserede i smørret.

Rist hasselnød kernerne på en tør pande og hak dem groft.

Knus fetaen med en ske og fyld den i dadlerne, tryg dadlerne sammen om fetaen med hænderne og skær dem i skiver.

Skræl og snit gulerødderne i tynde skiver. Skyl brombærrene i koldt vand og skær dem i halve med en skarp kniv.

Mariner kålen med olie, eddike, salt og peber og anret salaten med de sprøde gulerødder, ristede nødder, friske brombær, skiver af fetadadler og de stegte pærer.

2 kommentarer

  1. Opskrifterne ser rigtigt gode ud. Og der er mange flere på Urtekrams hjemmeside. Super.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *