Mød Pura Utz: Slow Fashion, Der Gør En Forskel (og er så smukt at jeg må knibe mig selv i armen)

static1.squarespace

PURA UTZ_LOW_-7

Jeg blev opmærksom på PURA UTZ gennem instagram – smukke, smukke tekstiler, fantastiske farver og vidunderlige materialer. Og derfor spurgte jeg Anne, som driver Pura Utz, om hun ville fortælle mig (og jer) lidt om brandet og ideerne bag det.  Anne arbejder ikke alene, men i Danmark sammen med to praktikanter og i Guatemala  sammen med over 150 kvinder. Mød Anna her:

WEB+_+ABOUT+US-6

  1. Hvordan startede Pura Utz? Hvor kom ideen fra?

PURA UTZ startede i september 2013 – men havde på det tidspunkt været en idé og drøm i knap to år. Jeg (Anna) besøgte landet for første gang da jeg var omkring ti år gammel, og har siden dengang haft en kæmpe kærlighed til landet, dets kultur, mennesker, farver og natur. Igennem min barndom og ungdom har jeg besøgt landet utallige gange, hvor jeg har arbejdet som frivillig – både som lærer og sygeplejerske, rejst og slutteligt skrevet en større opgave omkring empowerment af mayaindianske kvinders reproduktive sundhedsadfærd. Og det var i forbindelse med den opgave at de første tanker om PURA UTZ tog form.

Jeg ønskede at beholde min relation til landet og særligt de mayaindianske kvinder, men ønskede et mere bæredygtigt og langsigtet fremtidsperspektiv – og jeg ønskede at kunne bidrage til indkomst og selvstændighed hos kvinderne. Frivilligt arbejde blev for mig konfliktfyldt, da jeg synes det var langt mere værdigt og betydningsfuldt hvis kvinderne selv kunne skabe indkomst med et håndværk de mestrede, da dette både ville give selvværd og selvstændighed til at tage sig af sig selv og deres børn. Og der opstod ideen!

Ideen om at kunne skabe innovative produkter med et ældgammelt håndværk der passede til et internationalt (særligt skandinavisk) marked, og derigennem generere stabil indkomst og forbedring af livskvalitet for kvinderne og deres familier.

  1. Hvordan arbejder i med at omsætte de traditionelle udsmykninger til designs, vi gerne vil have?

I virkeligheden så arbejder jeg ud fra min mavefornemmelse hele tiden. Men veninde sagde engang til mig, ’at man aldrig må sælge noget man ikke selv ville elske at have’. Og det lever jeg ret meget efter. Tidligere købte jeg tekstiler med hjem og syede ting som sengetæpper, computer sleeves og tasker – og det gjorde jeg netop, da der altid var noget jeg gerne ville ændre på det man kunne købe på markederne. Og jeg savnede at kvaliteten af tekstilet, også blev æret igennem kvaliteten i detaljerne som syninger, fór og lynlåse eksempelvis. Så udgangspunktet da jeg startede projektet var, at jeg ville lave helt unikke designs i høj kvalitet, således at produkt og pris kunne hænge sammen, og så jeg var sikker på at vi kunne leve op til skandinavisk kvalitetsopfattelse.

Slutteligt vil jeg sige, at jeg også forsøger at lytte meget til folks tanker om produkterne – så man finder hurtigt ud af om noget fungerer, eller ikke fungerer

PURA UTZ _ Selected images 2015-5

  1. Farverne og mønstrene er fuldkommen vidunderlige – har I indflydelse på valget, eller er det kvinderne der vælger?

Vi har en del indflydelse ja! Og så alligevel forsøger jeg at bevare områdernes unikke udtryk og farver.

Vores tasker er alle lavet af vintage tekstiler – altså trøjer (huipiles) som kvinderne har brugt og nu solgt til os. Så der er farverne og mønstret et udtryk for det enkelte område som de kommer fra. Kvinderne væver disse trøjer, hvilket kan tage op til et år. De er alle fuldstændig unika, da kvinderne heri væver deres drømme og håb, samt den mayaindianske kosmo vision.

Udover taskerne, har vi vores interiør som består af nyvævede tekstiler, og her har vi mere indflydelse på farverne, men det er en konstant rejse! Fordi der er ikke noget produktionshus der hvor vi arbejder.. Vi kan ikke sende nogen opskrift af sted ud fra en formular som så kan omsættes til et design. Vi er nødt til at opfinde nogle arbejdstegninger, designs og farvesammensætninger som giver mening for kvinderne. Jeg kalder det vores ’tværkulturelle designkatalog’.

Samtidig med at jeg ønsker at gøre det ’skandinavisk’ med bløde farver, så vil jeg heller ikke styre processen mere end at kvinder fortsat sætter deres unikke præg i hvert mønster, således at traditionen omkring at væve sine drømme og håb ind i tekstiler ikke udvandes.

Det er i virkeligheden en konstant balancegang imellem at gøre det kommercielt og bevare den helt oprindelige autencitet.

  1. Jeres priser er temmeligt høje – hvis man eksempelvis sammenligner med at købe en “almindelig” pude. Hvorfor ligger prislejet der? og hvem er jeres kernekunder? 

Det er en reaktion jeg møder ofte. Og det er også en reaktion som jeg godt kan forstå. Det er svært at konkurrere med et marked som er så udpræget ’fast fashion’, hvor vi er vant til at skifte ud, købe nyt og have det lækreste design for ingen penge.

Og PURA UTZ står for alt det modsatte af det. PURA UTZ er ’slow fashion’ – hvor et håndværk forsat laves med hænderne hele vejen igennem, og det tager måneder og år at lave nogle af vores væverier. Vores produkter generer værdi og indkomst – så når du køber en pude hos os, så køber du en pude hos en kvinde som bor langt oppe i bjergene i Guatemala, en kvinde som har siddet en måned med hænder, tråd og en lændevæv og kreeret et stykke kunst under hendes tin tag med børn løbende rundt om sig. Den samme kvinde kan med denne mulighed og dit køb, få en månedsløn, og dermed mulighed for at forsøge sig selv og sine børn.

Vi ønsker at vores produkter skal være med end bare et produkt! De er smukke kunsthåndværk som skaber værdi!

Et meget konkret eksempel er dette:

Èn gulvpude tager to kvinder en måned at væve – den generer dermed to gange månedsløn.

Vores kernegruppe er alle. Alle der ønsker noget eklektisk, smukt og farverigt. Alle der ønsker et unikt produkt, som kun de har. Alle der ønsker at deres brugte penge fortsætter med at have værdi efter de har spenderet dem.

Vi forsøger at have produkter i alle prisklasser, og i vores showroom kan du finde alt mellem 55 kr og 4500 kr.

  1. Hvad har arbejdet givet dig personligt?

Arbejdet giver mig meget mere end jeg havde turde håbe på. Jeg får lov at være kreativ, jeg får lov til at skabe smukke produkter og samtidig arbejde med det land jeg virkelig elsker. Det er lang hård rejse som slet ikke er slut endnu, og jeg arbejder fortsat 32 timer om ugen som sygeplejerske. Men jeg tror på det, og mærker også at folk omkring mig begynder at tro på det – så jeg fortsætter J

 

og så lige til sidst: Hvad betyder Pura Utz?

 

PURA UTZ betyder direkte oversat – REN KVALITET. Det er et udtryk sammensat af spansk (PURA) og quiché, mayaindiansk dialekt (UTZ). Det bruges dog i daglig tale som udtryk for FANTASTISK – og det er jo helt fantastisk

BESØG PURA UTZ her.

static1.squarespace-2

Pura+Utz-20

PURA UTZ_LOW_-3

3 kommentarer

  1. Fantastisk projekt. Har selv været i Guatemala. Dejlige mennesker i et smukt land.

  2. Elsker Pura Utz! Det er fantastisk smukke produkter, og et fantastisk koncept. Jeg drømmer om puder og shopper-tasken, men der er en lang opsparing før det kan gå i opfyldelse. Held og lykke med den fortsatte succes 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *