Elefantstenen, Elias Som Interviewer og Bogforum

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 10.18.46

De sidste par dage er gået lige lovligt stærkt, og har været så spændende. Jeg glæder mig til at vise billeder og fortælle om det hele de næste par dage. Men lige nu er der gang i den i Bella Center, hvor årets BogForum folder sig ud. Det betyder masser af spædende titler, forfattere og bøger. Jeg har været derude i dag og interviewe Liv Thomsen om Historiens Heltinder, og i morgen har jeg hele tre spædende interviews. (Manu Sareen, Elsebeth Egholm & Sophie Kinsella). På søndag taler Oliver Zahle klokken 1050 på Forlaget Carlsens Scene om sin børnebog Elefantstenen, og fordi Elias og jeg næsten er færdige med den, har jeg sendt Oliver Elias mest presserende spørgsmål. Her er Olivers søde og tålmodige svar (og hvis du vil læse mere om Elefantstenen, så læs eksempelvis her):

Julia: Jeg har ét spørgsmål: Ser du bogen som en højtlæsningsbog, eller som en børn selv skal læse?

Den primære målgruppe er nok 6-11år, bogen er tænkt som højtlæsning for de yngste og læs-selv for de ældre. Jeg ser den ikke som det ene eller det andet. Men noget af det hyggeligste, da jeg var barn, var at få læst højt og man kunne mærke at den voksne også kunne lide historien. Min ambition er altid, når jeg laver noget til børn, at der også er noget til de voksne.

 

Kære Elias

Jeg er rigtig glad for, at du og din mor synes, at Elefantstenen var god og tak for dine rigtige gode spørgsmål – jeg håber, at du kan bruge mine svar.

Elias: Hvorfor bliver Bapit drillet så meget?

Ja, det nogle gange svært at svare på, hvorfor nogen bliver drillet. Måske har det mest noget at gøre med den, der driller. I bogen driller Philip, Bapit og jeg tror, det er fordi Philip selv er lidt usikker. Han har en ret streng far, der virker som om han aldrig synes, at Philip er god nok og måske er det derfor at Philip driller Bapit: For så er det i hvert fald ikke ham der bliver drillet, og så føler Philip at han virker sej. Bapit er måske også nem at finde på noget at drille med, fordi han ser anderledes ud og så er Bapit jo ikke sådan en, der svarer igen. I hvert fald ikke i begyndelsen af historien

Elias: Hvorfor er det som om at det ikke er ok at hans mor er fra Thailand?

Ja, det er også mærkeligt, men mange også voksne er bange for det som er anderledes. Det nok derfor at Bapits nabo f.eks er så sur og hele tiden er efter Bapits mor. Men Bapits mor er ikke bedre selv. Hun skælder ud på den gamle læge, fordi hun bliver usikker og ikke forstår, hvad han siger når han snakker vestjysk. Så siger hun, at han taler dårligt dansk, selv om det ikke passer. Og man skal huske at bare fordi man selv bliver drillet, så er det ikke i orden at drille andre.

Hvor mange hulsten har du?

Jeg har én hulsten som er en lille hulsten, jeg har i en snor i mine nøgler – som en nøglering. Jeg synes de er sjove at finde og hvis jeg finder nogen på stranden så lægger jeg dem i mit sommerhus eller også forærer jeg dem til nogen, jeg kan lide

Kender du selv en elefant?

Nej, men jeg elsker Elefanter hvis jeg ser en Elefantfigur så køber jeg den og stiller den ind på min datters værelse i vindueskarmen. Hun er heldigvis ikke gammel nok endnu til at sige, at hun ikke vil have dem stående, så hun har 39 elefanter derhjemme i form af figurer og bamser. Og så kender jeg en, der kender Elefanterne i Zoologisk Have. Han hedder Peter og er dyrepasser. Jeg mødte ham dengang han var en dreng og altid kom i Zoologisk Have. Peter var ensom og lidt tyk. Men så spurgte dyrepasserne om han ikke ville hjælpe dem med at passe Elefanterne og så fik han nogle nye venner og tabte sig lidt. Elefantstenen handler på måde lidt om Peter, dengang han var dreng.

Er Bapit tyk eller tror han bare at han er?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg tror, at han selv synes, at han er mere tyk end han i virkeligheden er. Men jeg tror måske også, at han skulle spise lidt mindre nutellamadder med pålægchokolade og i stedet spise noget mere sundt

Går han i sportstøj?

Det gode ved at læse bøger er, at man selv kan forestille sig en masse ting f.eks hvordan hovedpersonen ser ud og hvad for noget tøj han går i. Måske går han i joggingbukser? Hvad tænker du?

Jeg har hørt om nogle krebsdyr der kommer ud af en pose, som man kan have som kæledyr hvis man putter dem i en skål. Kender du dem?

– Arj, det lyder sjovt, det har jeg ikke hørt om. Det lyder som et lidt lettere kæledyr end en Elefant – ønsker du dig sådan nogen?

Hvorfor er der ingen billeder i bogen? Det kan være svært, hvis man har en lillebror og ens mor læser højt, så kan det være svært for ens lillebror at følge med. For eksempel hvis ens lillebror er tre år.

– Bogen er for lidt ældre børn mellem 6-11 år men derfor kunne der jo godt have være billeder i bogen, men måske kunne du tegne nogle billeder af de ting, der sker i bogen og så kunne du vise dem til din bror? Jeg kunne i hvert rigtig godt tænke mig se, hvad du ville tegne.

7 kommentarer

 1. Ih altså! Det går lige i hjertet!
  Kanon interview!
  Den bog skal da klart købes!

 2. Åhhh hvor jeg elsker Elias’s spørgsmål. Så nuancerede og fine. En dreng der kan løse mellem linjerne. Hvor er det vidunderligt. Og hold nu K…t nogle fede svar.

  Tak for den skønneste lørdagsmorgenlæsning

  Knus

 3. Årh, sikke et fint interview! Virkelig, virkelig gode spørgsmål fra din store dreng…

  Skal du på bogforum igen i weekenden? Jeg må blankt indrømme, at jeg er voldsomt træt af ikke at være derovre. Måske mere end hvis jeg skulle droppe CIFF. Og det er alligevel vildt 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *