Carrie: Kan du huske dengang det var ok? (Et indlæg om Shopping Shame)

100608_sjp_400X400

Dengang Carrie Bradshaw stadig eksisterede var det ok. Dengang jeg var chefredaktør på Cosmopolitan var det en sport, noget man gjorde om lørdagen, og noget med viste frem, at man gjorde. Og som Sine har mindet mig om, så har Oscar Wilde engang sagt:

Crying is for plain women. Pretty women go shopping.

Men nu er det utrendy.

Forstå mig ret; jeg er OGSÅ glad for at vi ikke mere shopper os ud af hvad som helst som i 00-erne (eller The Naughties som de hedder i UK), men nu er det at erhverve sig nyt, at NYDE et par nye sko, at ELSKE en ny kjole, åbenbart hamrende utrendy. På P1 fortalte de i morges, at vi HAR penge igen (som samfund betragtet), men ingen vil af med dem!

Vi har butiksdød over hele Danmark, købstæder og regionale centrum, der dør fordi butikkerne lukker. I går havde jeg møde med nogle meget kloge damer, som ved noget om mode og butiksdrift, og de fortalte, at hvor kvinder for fem år siden kom ind og var lykkelige og stolte af deres fine fund, så gemmer de nu shoppingbags i et stort øko-agtigt net, så man endelig ikke kan se at de bruger penge.

Vi er mange der har prøvet at miste jobs, blive fyret, stramme økonomien ind eller bare ikke at have det samme mellem hænderne, som vi havde en gang, men skal vi simpelthen skamme os over det, når vi så endelig køber noget, som ikke er en pose økologiske gulerødder. vi ikke unde os selv noget mere? Må vi nu heller ikke nyde et par nye sko? Være lykkelig for dem, glad for dem?

Og igen: Dette er ikke en diskussion om det umådeholdne forbrug hvor alle lånte til ting de ikke havde brug for, men en kommentar til det, der tilsyneladende flyder over alt: Mådeholdet, stramheden, manglende mulighed for at være vild, købe et par sko, spise hvede, nægte at træne en enkelt uge OG måske ryge en smøg uden at være dømt ude af det gode selskab. Det føles som om det hele hænger sammen i én stor svirpende bevægelse, som skal gøre os alle mere regelrette.

Jeg vil tillade mig at diagnosticere det: Shopping Shame. Og jeg nægter at føle den.

carrie-satc-2-shopping-l

25 Comments
Previous Post
Next Post