Store Hvededag

Eller bededag er en af de dage, vi måske lidt har glemt, hvorfor findes. Lige nu er der en masse snak om at afskaffe den, og måske hælder jeg i virkeligheden selv til at den skal ud, på trods af at alle fridage i perioder jo faktisk er velkomne. Nå, men eftersom vi er det eneste land i Europa der nyder denne fridag, er den ikke fri for mig. Jeg er på arbejde og på vej til Norge lige om lidt. Og dermed gør jeg mig skyldig i en del forseelser, som du kan læse nedenfor – for hvis du  skulle have glemt, hvorfor denne dag findes, så er det så heldigt at jeg har fået en mail fra Landsforeningen af Menighedsråd. Her fortæller de følgende:

Fakta om St. Bededag

Den dag, vi i dag kender som “store bededag”, blev indført af Hans Bagger, biskop over Sjælland i 1675-1693, der i løbet af sine to første år som biskop fik indført tre faste- og helligdage i sit stift. Af dem blev den midterste lovfæstet ved kongelig forordning d. 27 marts 1686 som en “ekstraordinær, almindelig bededag” for hele riget.

Store bededag blev indvarslet aftenen før ved stormklokkeringning fra landets kirker. Det var tegn til, at der ikke længere måtte drives handel og at kroer, beværtninger og lign. skulle lukke, så folk kunne gå hjem og hellige sig den forestående bededag og møde veludhvilede og ædru i kirke næste morgen, som forordningen krævede. Derefter skulle befolkningen afholde sig fra arbejde, rejser, leg, spil og al slags “verdslig forfængelighed” indtil dagens kirkelige handlinger var overstået.

 

4 Comments
Previous Post
Next Post