Store Hvededag

Eller bededag er en af de dage, vi måske lidt har glemt, hvorfor findes. Lige nu er der en masse snak om at afskaffe den, og måske hælder jeg i virkeligheden selv til at den skal ud, på trods af at alle fridage i perioder jo faktisk er velkomne. Nå, men eftersom vi er det eneste land i Europa der nyder denne fridag, er den ikke fri for mig. Jeg er på arbejde og på vej til Norge lige om lidt. Og dermed gør jeg mig skyldig i en del forseelser, som du kan læse nedenfor – for hvis du  skulle have glemt, hvorfor denne dag findes, så er det så heldigt at jeg har fået en mail fra Landsforeningen af Menighedsråd. Her fortæller de følgende:

Fakta om St. Bededag

Den dag, vi i dag kender som “store bededag”, blev indført af Hans Bagger, biskop over Sjælland i 1675-1693, der i løbet af sine to første år som biskop fik indført tre faste- og helligdage i sit stift. Af dem blev den midterste lovfæstet ved kongelig forordning d. 27 marts 1686 som en “ekstraordinær, almindelig bededag” for hele riget.

Store bededag blev indvarslet aftenen før ved stormklokkeringning fra landets kirker. Det var tegn til, at der ikke længere måtte drives handel og at kroer, beværtninger og lign. skulle lukke, så folk kunne gå hjem og hellige sig den forestående bededag og møde veludhvilede og ædru i kirke næste morgen, som forordningen krævede. Derefter skulle befolkningen afholde sig fra arbejde, rejser, leg, spil og al slags “verdslig forfængelighed” indtil dagens kirkelige handlinger var overstået.

 

4 kommentarer

  1. Åh…du er ikke den eneste, som er på arbejde. Sidder og hygger og laver rapportering! Sådan er det at arbejde med den internationale verden fra Danmark (- og kan hilse at sige at amerikanerne fatter slet ikke at vi har SÅ meget fri i Danmark – og japanerne synes det er meget sødt…)

  2. Men hvis det i beskrivelsen er alternativet, så foretrækker jeg altså også at arbejde! Jeg tror forresten, at jeg spottede dig i går morges, da jeg susede ud ad Østerbrogade på min cykel lidt i ni.

  3. Som gymnasielærer midt i den aller sidste stress op til eksamen, så kunne jeg nu godt have brugt en ekstra dag til at bange eksistentialisme og Rene Descartes ind i mine elevers tykke hoveder! Det er selvfølgelig dejligt med alle de lange weekender i foråret – så går tiden så hurtigt, og der er overskud til børn og så videre. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så burde de sløjfe bededag. Herhjemme bliver dagen brugt på børn, rengøring, indkøb (hurra for helligdags åben Netto) og så videre…………hvilket vist ligger helt udenfor dagens oprindelig formål. 🙂

  4. Fed blog du har! 🙂 Lækkert med en blog der ikke kun er om mode, ikke fordi de ikke kan være spændende, men ja!
    Jeg kan se du bor på Østerbro! Nice! Tag evt. et kig forbi Michaels og min blog, der handler om at være ung i København!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *