Opskrift til weekenden

I min nye bog skriver jeg et sted om Haakonskager.

Det er kager min mor bagte hvert år til jul, og opskriften har efter hendes død været væk. Men jeg har fundet den igen, og den vil jeg gerne dele med jer. Jeg skal bage dem i weekenden, og de smager vidunderligt. Tricket er at lægge den rullede dej i fryseren natten over, inden de skal bages. Here we go:

500 gram mel

375 gram smør (og ja, SMØR ikke noget margarinetjuhej, for så flyder kagerne ud og det hele er spildt. Med andre ord: Du kan ikke snyde.)

250 gram flormelis

100 gram groft hakkede mandler eller usaltede pistacienødder hvis grøn er din yndlingsfarve.

100 gram marcipan

1 stang vanilje

 

Så let er det:

Hæld mel og flormelis sammen og smulder smørret heri. I med kornene fra vaniljestangen og marcipanen. Og så ælter du. Og ælter. Og sveder. Og nej, der skal ikke liiige lidt vand i til at samle det. Bare bliv ved. Lidt endnu. Rul dejen ud i stænger på størrelse med en medister. Eller en femkrone.

Skår dem ikke for tynde, og heller ikke for tykke, men lige præcis sådan ca 3 milimeter. Min mor ville mene at kager skulle bages uden bagepapir men på en smurt plade, og desværre må jeg give hende ret. Jeg har prøvet at snyde (som altid), men de bliver bare ikke sprøde nok. Så en ordentlig smørklat på en bageplade, så kører det.

Bag dem ved 200 grader til de er svagt lysebrune. Mmmmh. Med et glas koldt mælk til er det ikke bare som at høre englene synge, men også som at være ni år gammel igen og sidde hjemme på Bartholinsvænget i Odense i min mors køkken.

 

8 Comments
Previous Post
Next Post