God tone?

Dengang mine klummer stadig blev lagt ud på JPs onlineunivers, væltede det ind i store bølger med mere eller mindre anonyme kommentarer om hvor åndssvag, idiotisk og debil jeg var. Det samme gælder ved dette indlæg, hvor jeg ikke engang trykkede “godkend” ved de kommentarer, der truede min familie eller mig selv på førligheden. Da jeg fik den slags kommentarer, besluttede jeg mig for at det bare var sådan debatkulturen på nettet er, at folk intet filter har når de ikke står overfor en og skal sige tingene. Jeg gjorde meget ud af ikke at tage kommentarerne hverken alvorligt eller personligt, men overvejede seriøst hvordan man kunne undgå det.

Jeg tror virkeligt på den frie debat og på at man bliver nødt til at have sine meningers mod. Jeg tror ikke på at man skal forvente en sviner hver gang man siger hvad man mener, så derfor synes jeg faktisk ret godt om dette initiativ fra Politikens onlineunivers; jeg mener, det er da ikke langt fra, hvad vi gerne vil lære vores børn, vel? At tale pænt til andre.

Men hvad mener du?

PS – måske synes jeg ikke bandeord er det værste i verden. Sgu.

19 kommentarer

 1. Pingback: God tone?
 2. Jeg rækker hånden op og stemmer for.
  Jeg savner også lidt mere af den gode gammeldags takt og tone.
  For eksempel som dette, i følge Emma Gad:

  Først og fremmest bør man gaa ud fra, at Høflighed er saa noget nær det stærkeste Vaaben, man kan have i Hænde. Jo mere Uhøflighed man møder hos en Modpart, jo stærkere staar man, naar man selv er fuldt ud høflig.

  Mere høflighed, SGU.

 3. Jeg synes, det er sådan i orden! Og egentlig også på tide. Alle er frie til deres egen mening – også til at være uenig. Men uenighed kan – efter min mening – kun blive konstruktiv, hvis den bli’r afleveret på en ordenligt måde og kan modtages som argument. Ellers diskuterer vi jo ikke, så smider vi bare udsagn efter hinanden, og hvor hører det hjemme?

 4. Det er et rigtig godt tiltag! Især i disse for ytringsfrihedens så højhellige tider, hvor man får tæsk hvis man sætter spørgsmålstegn ved retten til at udtale sig om hvadsomhelst på hvilkensomhelst måde.

  Så Georg Metz i går i nyhederne, der fik sagt et par gode ting om det med at forsvare ytringsfriheden. Og summerede det vel egentlig meget godt op ved at citere digt af Peter Poulsen: ‘For at værne om ytringsfriheden / råber jeg røvhul efter min nabo’.

  Så thumbs up til Politiken!

 5. Jeg sidder nogle gange og læser sådanne “debatter”, fx på eb.dk, jp.dk osv. Jeg sidder samtidig og væmmes, men kan alligevel ikke lade være med at læse. Måske jeg undre mig over hvordan folk synes, at de kan tillade sig at svine andre mennesker til, blive personlig og ligefrem modbydelige og truende. Det må være noget med, at man tror at, man kan tillade sig alt når man er anonym og sidder og gemmer sig bag ved sin skærm. Så jeg går også ind for en bedre tone i debatten. Og her tænker jeg ikke kun på nettet, men jeg tænker også på vores kære politikere som, efter min opfattelse, er blevet mere grove – og det er “sgu” dem alle sammen.

 6. Ud fra en sproglig interesse fascinerer det mig altid meget, hvordan nogen kan få en debat til at springe fra et emne til et helt andet. Som f.eks. fra manglende hjælp til svage elever i folkeskolen til at man burde forbyde fætter-kusine ægteskaber. Interessant hvordan andres veerden ser ud – og tankevækkende – og skræmmende hvor bange nogen er for verden.
  Der var et indslag i radioen for nogle måneder siden om netop internetdebat – noget med trollin og hijacking af debatter. Altså hvordan nogen med vilje går ind og ødelægger debatten eller får den til at handle om noget helt andet.
  Måske der er nogen, som kan forklare det bedre end jeg kan? For det er faktisk ret spændende – og jeg husker godt de mange kommentarer du fik dengang, Julia. Og så fnes jeg altså lidt over det med “hatte dame”. Som om det er en fornærmelse at kalde nogen en hattedame!
  Stort knus fra mig

 7. Vær mod andre, som du ønsker de skal være mod dig og husk at med at vise lidt overbærenhed, så kommer man langt 🙂

 8. Jeg så for nylig et citat og aner ikke hvor det er fra, men er vild med det:

  “Arguing on the internet is like joining the special olympics; even if you win you are still retarded”

 9. Tja, der er jo dem der kun er rigtigt i live når de kaster med slam mod andre. Det er altid trist og hvis det kan bekæmpes fredeligt er jeg all in.

  KRAM.

 10. Jeg havde næsten glemt den debat – den var uhyggelig… Meget hadefuld og desværre meget nærværende efter de uhyggelige episoder i Norge.

  Mere anstændighed på nettet og i verden. Tak!

 11. Enig!

  Men jeg synes dog, at det er svært at skære “bandeord” over en kam; et “sgu” i ny og næ er ingen vist døde af, men på den anden side skrev jeg engang en negativ evaluering af et hvidevarefirma på Trustpilot og blev belønnet med en kommentar, der kaldte mig “slamfisse”…?!? Liiige i overkanten, selv for en kommentar-skriver med et åbenbart abnormt uterligt forhold til hvidevarer…!

 12. Hold da op, ja, debatten tog godt nok fart i det indlæg. Dog er jeg lidt fascineret af, at der faktisk var en del af DF-tilhængerne som faktisk var i stand til at argumentere og komme med undersøgelser som støttede op omkring det.. Noget af det lød jo tilnærmelsesvist sagligt..
  Men ja, primært lignede det mudderkastning.. Og det er jo måden størstedelen af politikerne diskuterer på.. Så du kan vel nærmest føle dig beæret 😉

  Hør da Politiken ad, om ikke de kan smide dig HTML-koderne på den der – jeg synes tit det er en god reminder og at debatten der, faktisk er ret sober.. (i stærk kontrast til nationen-debatter, fx)

  //Cecilie

 13. Problemet er vel også at når man bare råber at alle andre er idioter, så forsvinder pointerne i det man egentligt er i gang med at debattere.

 14. Det er lidt trist at det er kommet dertil at den slags reminders er nødvendige…men omvendt er det nok blevet en del af debatkulturen. Tænker lige at politikerne sq ikke er de store rollemodeller (- ved så heller ikke om det er meningen).
  Kommer lige til at tænke på kommentarsporet hos Karrierekvinden på Berlingske. Det går også amok, og hun er begyndt at slette dem, hvor folk går efter hinanden. Det synes jeg er OK, men ellers må folk “udstille” sig selv med deres kommentarer…

 15. Jeg går 500 % ind for en sober tone. Som i: vi skal tale pænt til hinanden! Jeg er chokeret over at se, hvor stort et behov mange kommentatorer har for at svine til (og her taler jeg om kommentarer på offentlige indlæg hos aviserne). What’s the point? Det er da helt OK at være uenig, men man kan vel godt være uenig og tale pænt? Tør slet ikke tænke på, hvordan den domestiske kommunikation må være hos disse mennesker …

  Men jeg håber (sgu!) ikke det bliver forbudt at bande, for så kommer jeg nok til at lide af skriveblokering …

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *