For skyldig?

Jeg stod (ikke flere pladser) i et tog på vej hjem fra Jylland, da tvillingetårnene blev bombet i NY og min grædende ven ringede og fortalte mig det. Jeg har set ground Zero, og jeg synes det er forfærdeligt. Jeg er møgbange for terror, og skal ikke tænke for meget over det der med flysikkerhed, metrostationer og andre mulige mål, og jeg er på ingen måde enig i at det var en supergod ide at gå i krig, som Danmark gjorde. Men. Helt. Ærligt. Er det ikke lidt underligt at hele USA fester fordi den skyldige i 9/11 er skudt ned? Uden rettergang? Er det ikke noget med retsstatens principper oder was?

24 kommentarer

 1. Min lokale folkekirke (som jeg har stor respekt for, selvom jeg har meldt mig ud af folkekirken) har hængt et stort banner op (de har altid bannere hængende, det er Nørrebro…), hvor der står: “HALLO! Et drab er aldrig en fantastisk ting.”

 2. I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.” – Martin Luther King, Jr.

 3. Jeps det er Stefankirken. Men den er også set i Brorsonkirken, så jeg tror der er noget i gang?

  Jeg elsker min kirke. Jeg får næsten lyst til at gå i kirke. Og det siger ikke så lidt 😀

 4. jeg synes de skulle ha skudt alle i det hus med bedøvelsespile og taget dem med til USA og sat dem i bur ..ej jeg undre mig også over at der ikke er en form for rettergang

 5. Pingback: For skyldig?
 6. Det er ALDRIG grund til fejring, at et menneske bliver dræbt. Når man tænker sådan, er det fordi fjendetænkningen “dem” vs “os” er blevet dybt integreret i den måde, man ser verden på. Men der er ingen “dem” og “os”. Der er kun “os”. Small world, u know!

 7. Jeg har tænkt præcis det samme!
  Synes det er SÅ usmageligt at fejre Bin Ladens død på samme måde som hvis de havde vundet en landskamp…

  Og ja, som jurist går det mig også på, at der ikke har været nogen former for rettergang.

 8. Ej hvor er jeg glad for at hære jeres reaktion, for jeg har tænkt på det samme (meget). For det første kan jeg ikke forstå hvordan politistaten USA kan få lov til at brage ind i et andet land (Pakistan) og skyde en mand ned uden rettergang – terrorist eller ej. For det andet synes jeg, at det er dybt usmageligt, at hele verden fester som om.. ja vi har vundet i fodbold som Nina skriver, fordi en mand er blevet dræbt. Selv værterne på Godmorgen-Danmark står og joker med det. Ha dog lidt respekt.

 9. Jeg er enig i det med fejringen er usmageligt.

  Problemet med at tage ham tilfange og sætte ham i et eller andet form for fængsel, vil kunne give endnu værre reaktioner, end dem, man risikerer på drabet.

  Det ville gå sport i at forsøge befrielse, eller gøre sig til martyr for at befri ham. Tænk på hvad det ville koste i uskyldige menneskeliv.

  Ud fra en sikkerhedspolitisk betragtning var en eneste mulighed at slå ham ihjel. Og så dør han som martyr, hvilket, set med islams briller, er den bedste løsning.

  Men det betyder jo ikke, at det skal fejres som om det var Superbowl, der er vundet.

 10. Helt enig med kommentar nr. 11. Jeg kunne ikke have udtrykt det bedre selv

 11. Jeg fik også dårlig smag i munden da jeg hørte om feststemningen ved det Hvide Hus. Ikke at jeg begræder Bin Ladens død, men jeg er enig i at Vesten i hele denne historie opfører sig nøjagtigt lige så udemokratisk som terroristerne selv

 12. Nå, for en gang skyld er jeg ikke enig med dig Julia… eller jer andre kan jeg se.
  Jeg kan godt følge jer, men det der er sket er en symbolsk sejr for mange, mange mennesker som på den ene eller anden måde blev berørt af 9/11. Læste et sted, at hævn og retfærdighedssans i yderste instans er to sider af samme sag, og når vi bliver berørt på noget så prækært, sætter fornuften ud og følelsen af hævn bliver den mest dominerende.
  Det er en kompleks sag det her, og på trods af at jeg også betragter mig selv som troende kristen, så forstår jeg godt reaktionen – og synes bestemt ikke at man skal have respekt for et menneske som Osama Bin Laden….
  Bare mit indspark..

 13. Jeg kan godt indleve mig i ‘haevnfolelsen’. Jeg er bestemt en stor modstander af terrorisme, men vi her i den vestlige verden, specielt USA, praediker altid om demokrati.Det er dobbeltmoralsk. Sadam Hussein kom for en domstol, saaledes burde Osama Bin Laden have vaeret.

 14. Det gav mig kuldegysninger, da jeg hørte at Osama Bin Laden var blevet dræbt… Tanken om drab er uhyggelig lige meget hvilken person.. Alligevel var der en lille følelse af lettelse i mig.. ( Ved godt det ikke betyder at verden fra nu af, bliver skånet for terror). Bare følelsen af lettelse, over at verden er nu en psykopat fattigere… Men det er ikke noget jeg siger højt! Især da jeg er meget imod dødstraf og meget for menneskerettigheder… Men En bitte lettelse..

 15. @Rikke BN (kommentar nr. 14): at jeg erklærer mig enig i kommentar nr. 11 betyder på ingen måde at jeg har nogen som helst form for sympati for Osama Bin Laden og hans medløbere. Tværtimod. Jeg ser blot ingen grund til at juble over hans endeligt, da man derved, i mine øjne, bringer sig på niveau med de personer der jublede, da USA blev udsat for terror d. 11. september 2001.

  At jeg så udfra et rent menneskeligt synspunkt godt kan forstå den menige amerikaners reaktion, og at jeg selv på ingen måde begræder mandens død er en helt anden sag.

 16. Mange mange har mistet deres kære.
  Hvis du var den som fik at vide at din mand døde mens han var på arbejde i tårnene, eller tog afsted og blev dræbt i forsøget på at redde andre på grund af en gal mands værk..?

  Ville du så ikke have det anderledes. ?

  At de så fejrer det på den måde er folks eget valg.
  Er det virkelig rimeligt at han skulle for retten? Efter hans handlinger?

 17. @ Annie

  Er det virkelig rimeligt at saa mange uskyldige civile (heriblandt RIGTIG mange boern) har mistet livet i ‘kampen mod terrorisme’ og i forsoeget paa indfoerelse af ‘demokrati’? Et saakaldt demokrati,og et samfund hvor alle har ret til en advokat?

 18. Vi er mennesker – rene og ikke rene, gode og god vilje uden at være “rigtige”.
  Tror ikke at der i denne sag kan dømmes ude eller inde.
  Jeg følte selv glæde og lettelse og kunne ikke umiddelbart finde retterfølelsen frem, selv om jeg VED det er den mest fornuftige,

 19. Jeg vil give dig/Julia fuldstændig ret. Jeg synes det er meget tankevækkende hvem der giver hvem ret til at tage liv! Det er en problemstilling der er alt andet end enkel og entydig.

 20. For en gangs skyld er jeg uenig. Jeg kan godt se, at det ville være det etisk korrekte at gøre – at stille ham for en ret, fordi han har dømt så mange til døden uden rettergang. Han erklærede den vestlige verden krig – en krig til døden.

  Jeg blev ikke glad, da jeg hørte nyheden. Hele affæren er så trist, så jeg føler egentlig kun sorg. Sorg over at det skal være sådan her. At så mange mennesker skal dø. På den ene side, og på den anden side.

  Helt ærligt, så tror jeg ikke, at verden er blevet et bedre sted uden bin Laden. Det had, der bor i visse folk, bor der stadig selvom han er død.

  En rettergang ville have været spild af tid. Forbrydelserne er tilstået, og nye var under planlægning.
  Ingen tvivl om, at en rettergang ville være det rigtige i en perfekt verden.

  Denne verden er bare ikke perfekt.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *