Et Fair Urte Kram eller Den Nye Hverdagsaktivisme

Billedet her er fra Fairtradedagens kaffepause tidligere på året.

For nogen tid siden deltog jeg i Urtekrams virtuelle kaffepause i anledningen af Fair Trade dagen, og igen i dag er jeg hoppet med på vognen for at være med til at gøre opmærksom på, hvad der sker, når du og jeg anvender det, som Urtekram kalder hverdagsaktivisme, for at gøre en forskel. Jeg er ret vild med det ord: Hverdagsaktivisme. For det betyder at vi kan gøre en forskel ved at træffe et grundlæggende valg omkring det, vi putter  i vores indkøbsvogne. Det betyder helt konkret, at når jeg vælger Urtekrams fairtrade Kakao, er der nogle bønder, som på den anden side af verden får mulighed for at sende deres børn i skole, arbejde uden at stå i en sky af ukrudtsbekæmpelsesmidler (for Urtekrams fairtrade er nemlig også økologisk) og som pludselig har noget der ligner en fremtid. Jeg tror i dén grad på at vi hver især kan være med til at gøre en forskel.

Og nej; jeg har heller ikke råd til at alt hvad der står på hylderne hos os er Fairtrade; men jeg gør mig umage for at tænke mig om. Og sørge for at det jeg spiser og drikker ikke kommer andre til skade. For er det ikke det mest uhyggelige man kan komme i tanke om: At den mad, der er forbundet med gode ting som: Næring, velsmag, hygge, omsorg for sig selv og andre, kan lægge nogen til last? Bare fordi jeg vil have en billig plade chokolade, går det ud over dem, der skal producere den?

Nogle mener at fairtrade er den nyeste måde at vise hvor hellig man er. Jeg mener ikke det er det det handler om; men jeg synes bestemt det er på tide (også set i det grå klistrede skær af Finansgrisen) at tage stilling, at træffe valg og at vælge omsorgen for andre til i så vid udstrækning som muligt. Det er også derfor jeg i dag er med på Urtekrams blogroll, fordi de små valg tæller.

PS – hvis du trænger til økologiske indspark, gode opskrifter, nyt om produkter og om forbrugeraktivisme i hverdagen, så kan jeg ikke anbefale Urtekrams nyhedsbrev nok. Det er skidegodt, og du kan abonnere på det her.

11 Comments
Previous Post
Next Post