Sandheden om Løgnen # 14

Endnu en af de ganske tunge løgne.

Kære Julia!
Tak for en fantastisk blog – og et par fantastiske bøger. Jeg glæder mig til din bog om Løgne … Jeg har en løgn, som jeg har gentaget og gentaget og gentaget i mere end 10 år, som irriterer mig og som jeg omsider er ved at frigøre mig fra:

Min mor døde af lungekræft for 10 år siden. Når jeg fortæller det, er næste spørgsmål ALTID: “Røg hun?” tilbage i hovedet. Og det er så her, at jeg i 10 år har udtalt følgende løgn: “Jaaah, altså, hun røg ikke så meget .. i perioder var hun måske oppe på 10 om dagen, men der var lange perioder, hvor hun slet ikke røg”.

Sandheden er, at hun røg som en skorsten. Hun forsøgte adskillige gange at stoppe, men hun fik lungekræft og døde som 58 årig, da jeg var 28. Og ja, rygning spillede en afgørende rolle.

Jeg har nemlig altid følt, at jeg skulle bortforklare eller forsvare min mor, fordi folk synes, at det er hendes egen skyld – og at hun så dør af det, bare er som jeg/hun kunne forvente. Det er som om folk mister sympatien, fordi hun er død af lungekræft. Men min sorg over at miste min mor er ikke anderledes end den ville have været hvis hun havde fået en tagsten i hovedet, så hvorfor føler jeg, at jeg skal bortforklare og lyve?

Jeg er ved at lære ikke længere at bortforklare. Hvis folk ikke har sympati over, at jeg har mistet min mor, fordi de mener, at hun selv var ude om det, så er det deres problem. Men da jeg lige havde mistet hende, var det sindssygt smertefuldt at opleve at blive dømt og afvist på den måde. Som om min sorg ikke var ok.

10 Comments
Previous Post
Next Post