Den økologiske graviditet og det perfekte moderskab

… Eller forestillingen om disse to ting, er sammen med presset fra ammemafiaen og jordemødrene blandt mange grunde til at kvinder i Europa vælger at få færre børn, siger en fransk forfatterinde, som har udgivet et essay om netop disse ting. I Frankrig har det solgt 150.000 eksemplarer, og bare jeg kunne læse fransk. Men læs her, interviewet i Information med den kloge dame, Elisabeth Badinter.

9 kommentarer

 1. Yes…jeg har også hørt om Baninter og det er superinteressant, det som hun står i spidsen for. Der er så meget rigtigt og set i mine øjne har hun fået sat gang i en meget vigtig diskussion – som bl.a. handler om kvindens ret til at vælge i sit moderskab. Fedt at du bringer den videre, Julia…

  PS: kan du ikke lokke Rosinante til at oversætte bogen til dansk?? Pls, pls…lokke, lokke…

 2. Ganske interessant diskussion Badinter rejser. Ingen tvivl om at hun er provokerende. Jeg mener personligt, at moderskabet og de valg man som forældre træffer er helt personligt, at folk generelt har alt for travlt med at synes alt muligt om andres valg OG at det åbenbart er helt legitimt at fremføre sine meningen/fordømmelser i øst og vest, når det kommer til lige netop det her med at få og have børn. I sidste ende så gælder det vel om at finde nogle løsninger, man som menneske og individ kan stå inde for.
  (Tak for et input til at få min (amme)hjerne i omdrejninger – der er ikke længe til den helst bør fungere igen)

 3. HØRT!!!! Jeg kan slet ikke klare alle de krav hele tiden! Lad os nu selv have friheden til at være mødre på vores egen måde – uden at skulle føles os som fiaskoer, fordi vi ikke kan leve op til alle kravene fra omverden. Økologisk eller ej – hjemmelavet boghvedegrød eller Beauvais …

 4. Sikken en dejlig dame!
  Er ganske sikker på at hun har ret i at pres og dyrkningen af Det Perfekte Moderskab afholder nogle og helt sikkert får andre til at føle sig mislykkede… Ville også gerne læse oversættelse 🙂

 5. Betragtningerne finder jeg lidt unuancerede. Eksempelvis er en ganske afgørende faktor i Tyskland og Schweiz, hvor jeg bor, at der er særdeles dårlige barselsforhold. Dvs. de højtuddannede kvinder ikke finder det særligt attraktivt at få et barn, fordi de så ville blive nødt til at give afkald på deres profesionelle ambitioner på bekostning af at have tid med deres børn. Man skal tænke på, at Danmark og Frankrig har haft ganske gode pasningsmuligheder i en årrække! Jeg synes også, kvindens intellekt undervurderes lidt. Vi er da – forhåbentlig – en del, der godt kan sortere i de vejledninger, der udstikkes fra diverse steder.

  Jeg er personligt meget imod ammemafia og økofreaks til trods for, at jeg både køber øko og har ammet to børn i et år. Alt, der missioneres, er irriterende, hvis man tror på individets frihed til at vælge, om det så er kristendom eller amning!

  For Danmarks vedkommende tror jeg ikke, der vil være færre børnefødsler fremover, fordi kvinder er ambitiøse med deres jobs. Anderledes er det i de lande, hvor socialpolitikken er lagt ud til familierne, fordi skatten er lav, eller det politiske system bare meget lavere. Der er det svært at forene karriere med familieliv, så selvfølgelig er det de knap så ambitiøse kvinder, der her får flest børn…

  Hilsen Line

 6. Ja Badinter er en fantastisk dame. Jeg er ved at skrive bachelor i fransk og har i den forbindelse faktisk læst hendes seneste bog. Faktisk tror jeg slet ikke damer som hende findes i Danmark… bourgeois, dannede, republikanske, venstreorienterede, feministiske, kvindelige og i dén grad osende af “klasse”. Jeg har stor respekt for hende selvom jeg ikke altid er helt enig med hende.

 7. Det er en rigtig spændende diskussion, og det er er også interessant at læse kommentarerne på Information, hvor det er mænd der synes at blive forargede over budskabet og kalde “Kvinden tilbage til Naturen”.
  PS jeg kunne også godt tænke mig en dansk udgave af essayet …

 8. I 2011 blev Elisabeth Badinters bog oversat og udgivet på engelsk. Jeg synes, at det er en fantastisk bog, fordi hun ikke kun mener, at samfundsforholdene for forældre og børn er afgørende for kvinders lyst til at føde børn. Det handler i høj grad også om sociale normer og idealer om kvindelighed og moderskab.

  Bogens engelske titel er: The conflict – how modern motherhood undermines the status of women.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *